Heb je zonnepanelen?

De nieuwe wet op de KleineOndernemersRegeling voor de btw gaat in op 1 januari 2020. Lees je hier goed over in, want het kan zomaar op je van toepassing zijn (en helaas geld gaan kosten).

Heb jij als particulier ook zonnepanelen op het dak liggen?

Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe wet op de KleineOndernemersRegeling in voor de btw. Voor jou als particulier lijkt dit wellicht niet zo belangrijk, omdat je de btw toch al hebt teruggevraagd, maar bekijk de nieuwe regeling toch kritisch. We willen graag dat je er op voorbereid bent, mocht er straks toch een blauwe brief binnenvallen.

Even terug in de tijd

Weet je nog hoe het ging? Je meldde je aan als btw-ondernemer bij de Belastingdienst, vroeg de btw terug op de factuur van de zonnepanelen, meteen daarna vroeg je om ontheffing van administratieve verplichtingen. En dat was het!

Wat houdt die KleineOndernemersRegeling precies in?

Als kleine ondernemer hoef je geen btw af te dragen als de totale afdracht btw in een jaar lager is dan € 1.345 (bepaalde uitzonderingen buiten beschouwing gelaten). Je zal denken, daar kom ik bij lange na niet aan, maar schijn bedriegt! Je hebt voor een kapitaaltje aan panelen op je dak laten monteren. Die panelen leveren veel energie die je privé makkelijk verbruikt. De Belastingdienst zegt dan dat je over dat privégebruik btw moet terugbetalen, oftewel 21% van de opbrengst van de zonnepanelen. Zolang het bedrag maar onder die € 1.345 blijft is er niets aan de hand.

Wat gebeurt er na 1-1-2020?

De voorgaande regeling gaat op de schop en er komt een nieuwe voor in de plaats. De nieuwe regeling heeft wel wat addertjes onder het gras. Genoeg om de teruggave btw van destijds even opnieuw te bekijken en jezelf de volgende vragen te stellen:

  1. Wanneer zijn de panelen gekocht?
  2. Hoe hoog was het bedrag van de btw dat is teruggevraagd?
  3. Is er nog meer btw teruggevraagd, bijv. op andere bouwkosten?
  4. Zijn de panelen gemonteerd of liggen ze ‘los’ op een plat dak?
  5. Wat is het bedrag van het jaarlijks privégebruik van de opgewekte energie waarover btw moet worden afgedragen?

Roerend of onroerende panelen?

Hou de volgende zaken in je achterhoofd: de panelen zijn roerende zaken als ze los op je dak liggen of als ze op je dak gemonteerd zijn. Zijn ze geïntegreerd in het dak? Dan zijn het onroerende zaken. Tussen deze twee zaken zit een groot verschil, voor roerende zaken geld een herzieningstermijn van 5 jaar, voor onroerende zaken geld een termijn van 10 jaar. De Belastingdienst zegt dat als de jaarlijkse herziening lager is dan € 500, dat je dan geen btw hoeft terug te betalen op de teruggaaf die je destijds hebt gehad.

Voorbeeld

In 2017 heb je voor € 12.100 aan zonnepanelen op je dak laten monteren. € 2.100 heb je destijds teruggevraagd als zijnde btw. De panelen zijn onroerend omdat ze op je dak zijn gemonteerd. De herzieningstermijn is 10 jaar. Het bedrag van de btw  € 2.100 word door 10 gedeeld. Uitkomst is € 210. Conclusie: je zit onder het bedrag van de jaarlijkse herziening van € 500 en hoeft geen btw terug te betalen.

Ander voorbeeld

De panelen uit het voorbeeld hierboven kosten in 2017 een bedrag van € 30.250. Het bedrag aan btw dat je hebt teruggevraagd is € 5.250. Dit bedrag delen door 10 geeft € 525. Dit bedrag zit boven de maximale herziening van € 500 per jaar. Conclusie: je moet elk jaar vanaf 2020 tot en met 2026 een bedrag aan btw terug betalen, oftewel 7×525=€ 3.675.

Ontvang waardevol belastingadvies

Zou je graag willen dat BLP een berekening maakt voor je en bekijkt of je boven of onder de maximale herziening zit? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs weten alles van belastingen en fiscaal recht en staan elke dag voor je klaar om je te voorzien van gericht advies. Heb je een vraag? We helpen je graag!

Neem contact met ons op

Heb je een vraag, wil je een adviesgesprek of iets anders? Wees geen vreemde en neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan dagelijks voor je klaar.

Eijkereind 12, 5571 EC Bergeijk

Parallelweg 76, 5223 AM 's-Hertogenbosch

Postbus 155, 5570 AD Bergeijk

Ma-Vr: 8:30-17:00 & 18:30-20:00

Za: 12:00-16:00

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?