Nieuwe regeling op vermogensbelasting box 3 in 2022

In 2022 gaat er een nieuwe regeling op de vermogensbelasting box 3 van start. Dit heeft gevolgen voor de belastingheffing op je spaargeld, beleggingen en investeringen. BLP legt je uit wat de nieuwe regeling de vermogensbelasting inhoudt en voor jou als spaarder, belegger of investeerder betekent.

Nieuwe regeling op vermogensheffing

Nieuwe regeling vermogensbelasting 2022 aangekondigd tijdens Prinsjesdag

Tijdens Prinsjesdag is aangekondigd dat de zogenaamde vermogensrendementsheffing, belasting op je spaarcenten, een behoorlijke aanpassing zal ondergaan. Op straat en op kantoor horen we verhalen van mensen dat ze over de eerste 400.000 euro geen belasting meer hoeven te betalen. Dat klopt, met een paar haken en ogen die gemakkelijk vergeten kunnen worden.

Vermogensbelasting in 2019: de huidige situatie

Zoals we allemaal weten geven de banken niet zoveel rente meer op spaargeld. Voor de meesten nog maar een magere rente van 0,03%. Aan de andere kant wil de Belastingdienst wel elk jaar 1,2% van je vermogen hebben. 100.000 euro op de bank levert je 30 euro (= 0,03%) op. De Belastingdienst wil van die 100.000 euro maar liefst 1.200 euro hebben. De jaarlijkse vrijstelling is hier buiten beschouwing gelaten.

De nieuwe regeling in 2022

Heel veel mensen in Nederland hebben geld op hun spaarrekeningen staan en vinden het dus niet eerlijk dat ze daarover zoveel belasting moeten betalen. De nieuwe regeling zegt dat voor de mensen die alleen spaargeld op hun rekening hebben staan, de eerste 400.000 euro belastingvrij is.

Heb je beleggingen en investeringen?

Heb je (naast je spaarcenten) beleggingen en investeringen? Dan gaat deze nieuwe regeling voor jou niet gelden. De regeling is dus echt alleen maar voor mensen, vooral veel oudere mensen, die alleen maar spaargeld op hun rekening hebben staan. De jongere generatie wil nog weleens een gokje wagen door te gaan beleggen.

Heb je een tweede woning die je verhuurt?

Vergeet de gunstige regeling maar. Heb je geen spaargeld en is al je vermogen in je vakantiewoning gestopt die je verhuurt? Dan ga je vanaf 2022 veel meer belasting betalen.

Als de WOZ-waarde van je vakantiehuis bv. 150.000 euro is, dan betaal je dit jaar ongeveer 1080 euro aan belasting. In 2022 betaal je over diezelfde waarde ongeveer 2500 euro.

Vermogensbelasting 2022; hoe pakt het voor jou uit?

De nieuwe regeling op de vermogensbelasting 2022 is nog ver weg, maar het is goed om je er nu al op voor te bereiden. Met deze handige rekentool bereken je zelf wat er gaat veranderen in box 3 (vermogensbelasting) in 2022 t.o.v. nu.

Huisje van geld
Doosje met geld

Ontvang waardevol belastingadvies

Zou je graag willen dat BLP een berekening maakt en gaat kijken of de aanschaf van een elektrische auto gunstig is in jouw situatie? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs weten alles van belastingen en fiscaal recht en staan elke dag voor je klaar om je te voorzien van gericht advies. Heb je een vraag? We helpen je graag!

Neem contact met ons op

Heb je een vraag, wil je een adviesgesprek of iets anders? Wees geen vreemde en neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan dagelijks voor je klaar.

Eijkereind 12, 5571 EC Bergeijk

Parallelweg 76, 5223 AM 's-Hertogenbosch

Postbus 155, 5570 AD Bergeijk

Ma-Vr: 8:30-17:00 & 18:30-20:00

Za: 12:00-16:00

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?