Man-vrouwfirma: de voordelen

Wat voor veel zzp’ers onbekend is, is dat een man-vrouwfirma voor veel gunstige fiscale voordelen kan zorgen in vergelijking met een eenmanszaak. 

Tesla aan het opladen

Minder belasting voor zzp’ers in man-vrouwfirma

Veel zzp’ers verdienen in deze tijd van economische voorspoed veel geld, omdat ze overspoeld worden met opdrachten. Eén van de belangrijkste oorzaken daarvan is dat de vraag naar vakmensen groter is dan het aanbod. Personeel vinden is voor menig zzp’er de moeilijkste opdracht van allemaal. Regelmatig moeten leuke opdrachten zelfs afgewezen worden door het tekort aan handjes.

Meer vraag dan aanbod

Ondanks het personeelstekort gaan de zaken natuurlijk erg goed. Door de grote vraag stijgen uurtarieven en daarbij ook het winstpercentage, waardoor de zzp’er een hogere winst krijgt. Alleen betekent dat meestal ook dat je meer belasting moet afdragen. Meestal, maar dat hoeft niet. Een man-vrouwfirma (vof) als rechtsvorm kan je helpen om belastingen te verminderen.

Met je vrouw/partner in de zaak

Wat je vaak ziet is dat de vrouw of partner van de zzp’er de boekhouding bijhoudt, meehelpt met de verkoop/marketing en social media onderhoudt, zoals stukjes schrijven en foto’s plaatsen op Facebook, Instagram en soms LinkedIn. Zij houdt zich dus bezig met alle randzaken waar de drukke zzp’er niet meer aan toekomt door de drukte van het ondernemerschap. In deze gevallen is er meestal sprake van een man-vrouwfirma. De vrouw of partner van de zzp’er zit als vennoot in de firma.

De voordelen

Als je als zzp’er met je partner in een man-vrouwfirma zit, is het volgende mogelijk:

Winst doorschuiven; minder belasting betalen

Bij een man-vrouwfirma kun je een deel van je winst doorschuiven naar je partner/vrouw. Hierdoor betaal je zelf een stuk minder belasting en je partner helemaal geen of misschien maar een beetje. Als je thuis een partner/vrouw hebt die het huishouden doet en schoolgaande kinderen hebt, kun je overwegen om voor deze rechtsvorm te kiezen.

Heffingskortingen en toeslagen

Naast de mogelijkheid tot het doorschuiven van de winst, komen er ook heffingskortingen in beeld  en misschien zelfs toeslagen. Denk aan inkomensafhankelijke combinatiekorting en kinderopvangtoeslag. Door voor een man-vrouwfirma te kiezen, heb je hier ineens recht op. Kortom, een man-vrouwfirma biedt een aantal zeer gunstige fiscale voordelen voor jou als zzp’er.

Koning Willem-Alexandert spreekt de Troonrede uit
Elektrische auto aan het opladen

Ontvang waardevol belastingadvies

Weten of een man-vrouwfirma interessant is in jouw situatie? Of heb je al een man-vrouwfirma en wil je advies ontvangen over de fiscale voordelen die een man-vrouwfirma jou te bieden heeft? Of heb je misschien een andere vraag?

Neem dan contact op met ons door op onderstaande knop te drukken. Onze specialisten adviseren je graag.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag, wil je een adviesgesprek of iets anders? Wees geen vreemde en neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan dagelijks voor je klaar.

Eijkereind 12, 5571 EC Bergeijk

Parallelweg 76, 5223 AM 's-Hertogenbosch

Postbus 155, 5570 AD Bergeijk

Ma-Vr: 8:30-17:00 & 18:30-20:00

Za: 12:00-16:00

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?