Nieuw btw-id 2020

Ben je ondernemer van een eenmanszaak? Dan heb je als het goed is een nieuw btw-identificatienummer (btw-id) gekregen. Dit is wat je moet doen om alles goed te zetten.

Tesla aan het opladen

Nieuw btw-id voor eenmanszaken vanaf 2020

Heb jij een eenmanszaak? Dan heb jij eind 2019 een nieuw btw-identificatienummer (btw-id) gekregen. De aanleiding hiervan is dat het oude btw-nummer van je eenmanszaak je burgerservicenummer bevat. Met het nieuwe btw-id wordt de kans op identiteitsfraude aanzienlijk verminderd en je privacy versterkt, omdat je BSN nu niet meer open en bloot staat op je facturen en website.

Welk nummer gebruik je waarvoor?

Sinds 1 januari 2020, heb je nu ineens twee nummers, namelijk het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id) en het oude omzetbelastingnummer (btw-nummer). Deze twee dien je allebei te gebruiken.

Het btw-identificatienummer (btw-id): dit is het nieuwe nummer waarin je BSN niet verwerkt is. Deze dien je te gebruiken bij contacten met klanten en leveranciers. Deze is dus voor extern gebruik en zet je ook op je facturen en op je website.

Het omzetbelastingnummer (btw-nummer): dit is je oude btw-nummer waarin je BSN verwerkt is. Dit nummer gebruik je uitsluitend in correspondentie met de Belastingdienst.

Je administratie en website correct instellen

Voor jou als ondernemer met een eenmanszaak is het van belang dat je, naast het op de hoogte stellen van je klanten en leveranciers, je administratie en website correct instelt.

Doe jij je administratie zelf?

Zorg er dan voor dat je nieuwe btw-id op je facturen komt te staan. Voor de correspondentie met de Belastingdienst dien je je oude btw-nummer nog te gebruiken. Als je gebruikmaakt van boekhoudsoftware, dan heeft je softwareleverancier als het goed is haar producten aangepast aan het nieuwe btw-id.

Heb jij je administratie uitbesteed?

In het geval dat je je boekhouding uitbesteed hebt,  is het van belang dat je je boekhouder of accountant voorziet van je nieuwe btw-id, zodat zij alles goed kunnen zetten voor zowel de facturatie als de correspondentie met de Belastingdienst.

Heb je een website?

Zorg er dan voor dat je je oude btw-nummer vervangt met je nieuwe btw-identificatienummer op alle plaatsen op je website.

Koning Willem-Alexandert spreekt de Troonrede uit
Elektrische auto aan het opladen

Advies ontvangen of hulp nodig?

Wil je graag advies ontvangen of hulp krijgen bij het aanpassen van je nieuwe btw-id op de juiste plek? Neem dan contact op met ons door op onderstaande knop te drukken. Onze specialisten adviseren je graag.

Neem contact met ons op

Heb je een vraag, wil je een adviesgesprek of iets anders? Wees geen vreemde en neem gerust contact met ons op. Onze specialisten staan dagelijks voor je klaar.

Eijkereind 12, 5571 EC Bergeijk

Postbus 155, 5570 AD Bergeijk

Ma-Vr: 8:30-17:00 & 18:30-20:00

Za: 12:00-16:00

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?