Van 2020 tot en met mei 2022 heeft iedereen in Nederland te maken gehad met coronamaatregelen. Veel ondernemers werden hierdoor belemmerd tot het verrichten van hun activiteiten, waardoor ze in de financiële problemen gekomen zijn. Voor deze ondernemers heeft de Belastingdienst de mogelijkheid gegeven tot bijzonder uitstel van betaling van…
Blijf op de hoogte van de actualiteit
Ontdek de laatste ontwikkelingen op het gebied van administratie, belastingen, wet- en regelgeving en meer. Lees vandaag de nieuwste blogs geschreven door onze specialisten.
Bent u een zzp’er of een schijnzelfstandige zzp’er?
De Belastingdienst controleert sinds 1 januari 2020 strenger bij opdrachtgevers van zzp’ers om te zien of zij ook daadwerkelijk zzp’er zijn of een “schijnzelfstandige” zzp’er. Als blijkt dat u een schijnzelfstandige zzp’er bent volgens de Belastingdienst, heeft dit gevolgen voor u en uw opdrachtgever. In dit artikel leg ik u…
Het belang van een geldige en juiste modelovereenkomst
Sinds mei 2016 is de Verklaring arbeidsrelatie vervangen door de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (hierna DBA). Hiermee kunnen opdrachtgevers via een goedgekeurde modelovereenkomst zekerheid krijgen over werken met een opdrachtnemer die buiten loondienst werkzaamheden verricht. In dit artikel beantwoord ik de belangrijkste vragen over deze modelovereenkomsten.In dit artikel Onderstaand een…
Willekeurig afschrijven in 2023
In 2023 zijn de regels voor afschrijven eenmalig aangepast. Op bepaalde nieuwe bedrijfsmiddelen mogen in 2023 namelijk maximaal 50% van de aanschaffings- en voortbrengingskosten willekeurig afgeschreven worden. Bij deze regeling maakt het niet uit of de winst belast wordt met inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Echter moet bij deze regeling wel voldaan…
Flinke stijging minimumloon in 2023
Er is in 2023 sprake van een flinke stijging van het minimumloon. Voor het eerst sinds 1969 voert het kabinet een extra verhoging door, namelijk van 8,05%. Maar wat houdt het minimumloon nu precies in? Waar moet u zich als werkgever allemaal aan houden en wat zijn de gevolgen als…
Beleggers de dupe van box 3 wetgeving
Na het kerstarrest dat in december 2021 is uitgesproken is er een overgangsregeling in werking getreden waarin de werkelijke verdeling wordt aangehouden in de vermogensrendementsheffing, maar waar het rendement nog steeds fictief is. Er is veel kritiek over het rendement dat behaald zou moeten worden over het vermogen dat niet…
De jubelton in 2023: zo maakt u er alsnog gebruik van
Vanaf 2023 wordt de verhoogde vrijstelling om te schenken ten behoeve van de eigen woning afgeschaft. Deze vrijstelling wordt in de volksmond ook wel de jubelton genoemd. Er zijn manieren om de mogelijkheid om het bedrag te schenken wat op te rekken, zodat u in 2023 nog wel kunt schenken…
Miljoenennota 2023: dit gaat er veranderen
Op Prinsjesdag is de nieuwe miljoenennota 2023 bekend gemaakt. Hierbij zijn ook de plannen met betrekking tot de belastingheffing voor de komende jaren gepresenteerd. In dit artikel leest u alles over de belangrijkste veranderingen die in 2023 en de daaropvolgende jaren plaats zullen vinden.De miljoenennota 2023: wat gaat er veranderen?…
Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor ondernemers: slim?
Momenteel heeft 1 op de 5 ondernemers een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De hoge premies en het feit dat verzekeraars bepaalde ondernemers uitsluiten, bijvoorbeeld omdat ze een grotere kans hebben op ziekte of al een bepaalde leeftijd hebben, spelen hierbij een rol. Na jaren van overleg tussen politiek, werkgevers en werknemers is…
Waarom uw administratie online zetten?
Steeds meer mensen doen hun financiële administratie online. Als administratiekantoor zijn we erg blij dat we via deze weg online kunnen samenwerken met onze opdrachtgevers. We kunnen over uw schouder meekijken op het moment dat u zelf even niet verder komt. Eventuele problemen lossen we direct samen op en u…
Startersvrijstelling overdrachtsbelasting 2023
Bij de aankoop van een woning betaalt u over het algemeen 2% overdrachtsbelasting. Echter kunt u als huizenkoper van 18 tot en met 34 jaar vanaf 2021 startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting aanvragen onder bepaalde voorwaarden. In dit artikel vertel ik u wat de huidige situatie is, wat er vanaf 2023…
Waarop letten bij een workation?
Workations (werkvakanties) stijgen in populariteit. Steeds meer mensen combineren hun vakantie met werk. Uiteraard zijn hier de nodige fiscale regels van toepassing. In dit artikel geef ik antwoord op de belangrijkste vragen omtrent een workation. Daarnaast leg ik uit welke kosten u als zakelijke kosten van de winst mag aftrekken…
Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)
Het hebben van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (hierna RI&E) is al 25 jaar verplicht voor alle ondernemers met personeel in dienst. Veel ondernemers weten dit niet. Vanaf juli 2021 is er een strenge controle door de Nederlandse arbeidsinspectie (Inspectie SZW) op het hebben van een RI&E. In dit blog…
Btw terugvragen op zonnepanelen 2022 en 2023
Het kabinet is voornemens per 1 januari 2023 een nultarief in te voeren op de aankoop en plaatsing van zonnepanelen. De aanleiding van de wijziging is de overeenstemming die de landen uit de Europese raad in december 2021 hebben bereikt. Hier is besloten om lidstaten de mogelijkheid te geven om…
Ontwikkeling vermogensbelasting 2023
Het voordeel uit sparen en beleggen hoeft niet meer op basis van een fictieve verdeling berekend te worden. Tegenwoordig kan dit ook op basis van de werkelijke verdeling. Dit zal voor mensen die vooral (veel) spaargeld hebben voordeliger uitpakken. Vanaf 2023 zal ook voor de belastingplichtige die geen voordeel heeft…
Cao Bouw en Infra 2023
Werkgevers hebben samen met de vakbonden op maandag 13 juni 2022 een onderhandelingsakkoord bereikt voor werknemers die vallen onder de cao Bouw & Infra. Het gaat om ruim 110.000 werknemers. De cao gaat in op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december 2023. De cao geldt voor een jaar.Hoogste…
Toevoegen aan oudedagsreserve in 2023 niet meer mogelijk
In het belastingplan van 2023 zal onder andere worden voorgesteld de Fiscale oudedagsreserve (hierna: FOR) af te schaffen. Dit zou betekenen dat per 1 januari 2023 niet verder gedoteerd mag worden aan de FOR.De huidige situatie Op dit moment kunt u elk jaar onder voorwaarde aan de FOR doteren. Dit…
Even voorstellen: Beau Sengers
De laatste tijd is BLP administratiekantoor weer flink aan het werven geslagen. Door de gestage groei is er regelmatig capaciteit nodig voor specifieke vakgebieden binnen ons kantoor. Doordat veel van onze opdrachtgevers een B.V. starten en we ook steeds meer aanvragen van van dit soort bedrijven binnenkrijgen, zijn we op…
Even voorstellen: Arlette Das
BLP zet haar structurele groei door. De afgelopen periode hebben we, ondanks de situatie rondom corona, weer erg veel nieuwe opdrachtgevers mogen verwelkomen (en sinds kort zelfs weer de handen mogen schudden). En bij een uitbreiding van het klantenbestand hoort natuurlijk ook een uitbreiding van het personeelbestand! Maak kennis met…
De voordelen van een belastingbesparend adviesgesprek
Het einde van het jaar nadert. Nog even en het is weer Sinterklaas en Kerst. En dan zitten we zo weer in het nieuwe jaar. Uw boekhouder/accountant gaat binnenkort aan de slag met de jaarafsluiting en in de opvolgende maanden met de jaarrekening en aangifte inkomstenbelasting. Een ideaal moment om…
Noodpakket 2
De terrassen zijn weer open, er mag weer gesport worden en we kunnen (gelukkig) weer allemaal naar de kapper. Uiteraard met de inachtneming van de 1,5 meter en wat aanpassingen van het normale leven, zoals verplicht een mondkapje dragen en maximaal 30 personen in één café. Samen met de versoepelingen,…
Heb ik recht op die 4000 euro?
Wat een gedoe hè? Dat coronavirus. Een gigantische impact op onze maatschappij. De economie is tot een tijdelijke halt geroepen, de noodmaatregelen vliegen u om de oren en deze veranderen ook nog eens regelmatig. Als administratiekantoor krijgen we regelmatig de vraag van ondernemers of ze recht hebben op die 4000…
Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud
Om werkgevers sneller en beter tegemoet te komen op financieel gebied in tijden van het corona-virus is de nieuwe Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) in het leven geroepen. Directe plaatsvervanger van de regeling Werktijdverkorting (wtv) en redder in nood voor werkgevers in deze tijd van onzekerheid. Waarom is de NOW…
Coronavirus: waar heb ik recht op als ondernemer?
u De gevolgen van het coronavirus (COVID-19) zijn goed voelbaar voor ondernemers zowel groot en klein. De RIVM heeft maatregelen genomen die iedereen moet opvolgen. Voor veel ondernemers roept dit vragen op: wat heeft dit als gevolg voor mij als ondernemer? Heb ik recht op een speciale regeling? Hoe betaal…
Fiets van de zaak
De auto van de zaak is bij veel personen bekend. Daarentegen is de fiets van de zaak onbekend bij velen. Per 1 januari 2020 is de regeling omtrent de ‘fiets van de zaak’ vereenvoudigd waardoor ook kleine ondernemers en zzp’ers gebruik kunnen maken van de regeling. Hoe werkt het? De…
Wat kost een boekhouder voor zzp?
Wat kost een boekhouder voor de zzp? De boekhouding uitbesteden is bij de ene boekhouder duurder dan bij de andere en er zitten verschillen in de prijs-kwaliteitsverhouding van verschillende boekhouders. Wat kost een boekhouder voor zzp? Gemiddeld genomen kost een startende boekhouder tussen de 40 à 60 euro per uur.…
Eigen huis verhuren tijdens vakantie
De vakantietijd staat weer voor de deur. De komende periode gaan we weer meer caravans op de wegen zien en trekken er een hoop mensen naar vakantieoorden in binnen- en buitenland. U hebt het hele jaar gespaard en gaat straks eindelijk een paar weken genieten van die welverdiende vakantie. Uw…
Hypotheek oversluiten verstandig?
Natuurlijk kan het uw wens zijn uw hypotheeklasten omlaag te krijgen; maar er kunnen ook andere redenen zijn om uw hypotheek over te sluiten. Zo kunt u uw huis gaan verbouwen of verduurzamen, uw woning is in waarde gestegen of u wilt van uw aflossingsvrije hypotheek af. Maar ook een…
Hoeveel mag ik privé opnemen van de zaak?
Het doel van uw onderneming is om winst te maken zodat de schoorsteen kan blijven roken. Over deze winst wil de Belastingdienst haar deel hebben, maar ook jij als ondernemer moet hiervan kunnen leven. Vraag is natuurlijk, hoeveel mag ik maandelijks opnemen om privé van te kunnen leven? Breng eerst…
Hoe richt ik mijn facturatie optimaal in?
Factureren moet voldoen aan de regels die de belastingdienst stelt. Er zijn een hoop zaken waar u rekening mee dient te houden, om dit volledig en foutloos in te richten. Als u de instructies in dit blog toepast, dan bent u verzekerd van een optimale facturatie. Deze bedrijfsgegevens zet u…
Wanneer moet ik investeren als ondernemer?
In de jaren dat u naast de zelfstandigenaftrek ook startersaftrek hebt is het aan te raden om goed contact te hebben met uw boekhouder of adviseur. Alle investeringen in bedrijfsmiddelen, aangeschaft in de jaren dat u ook startersaftrek hebt, mag u op uw eigen manier op afschrijven. Afschrijving verdeeld over…
Wat is beter: auto huren of kopen op de zaak?
Als u praat over een auto, dan kunt u denken aan een personenauto of een busje. Er zijn grote verschillen tussen beide. Een busje wordt vaak gezien als een bedrijfsmiddel en is aantrekkelijk als deze op de zaak word gekocht. Zeker voor een zzp’er, want hij kan naast de jaarlijkse…
Wanneer een huis kopen als ondernemer?
De bedoeling van elke ondernemer is om er financieel op vooruit te gaan en om zelfstandig zijn werk te kunnen bepalen. In deze tijd wil iedereen financieel onafhankelijk zijn en graag bepaalde dromen najagen. Welke ondernemer droomt nou niet van een mooi huis? Als de mogelijkheid zich voordoet dan wordt…
4 methodes hoe u als zzp’er internet inzet voor meer succes
Of u nu zzp’er bent of niet, u maakt sowieso gebruik van internet. Het internet is een waardevolle informatiebron voor velen en is ook in het zakelijk leven niet meer weg te denken. Of u nu contact hebt met uw klanten via e-mail of mobiele app, uw social media bijwerkt…
Stijging laag btw-tarief
Momenteel ligt er een vraagstuk bij het kabinet dat een grote impact zal gaan hebben op ondernemend Nederland als het wordt doorgevoerd (en dat zal het hoogstwaarschijnlijk). Zoals het er nu naar uitziet zal per 1 januari 2019 het lage btw tarief van 6% verhoogt worden naar 9%. Dat geldt…
Efficiënt sterke wachtwoorden maken en bijhouden
Gebruikt u hetzelfde wachtwoord al jaren voor verschillende accounts? Dat is handig en gemakkelijk te onthouden, maar niet zo veilig als u wellicht denkt. Sterke wachtwoorden zijn heel erg belangrijk om u en uw gegevens online te beschermen. In dit blog leg ik u uit hoe u op een gemakkelijke…
De Algemene Verordening Gegevensbescherming
Vanaf 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking. Dit heeft voor organisaties die met persoonsgegevens werken een aantal gevolgen, ook voor zzp\'ers! Aangezien dit ook invloed heeft op BLP administratiekantoor hebben wij hiervoor de nodige maatregelen genomen. Wat is de AVG? Allereerst zal ik u in het…
Op 1 april geen kikker in uw bil
Wat gebeurt er als u uw smartphone morgen verliest? Bent u dan uw belangrijke gegevens kwijt? Ja. Als u dan nergens nog een kopietje hebt staan, dan bent u mooi in de aap gelogeerd. Veel mensen bewaren hun bestanden “veilig” op hun verschillende apparaten, zoals hun computer, laptop, camera of…
Inkomstenbelasting: eitje?
U bent gestart als ondernemer omdat u een verschrikkelijk goed idee had. Of omdat u geen baan had en aan de slag wilde. Of omdat u gewoonweg niet in loondienst wilde werken. Niet omdat de inkomstenbelasting u zo interessant leek. Want wat is dat eigenlijk? Wanneer moet u het betalen?…
Een mooie balans tussen werk en privé
Het klinkt zo mooi: ‘uw eigen tijd indelen’ of ‘de vrijheid van een ondernemer’. Zelf uw eigen werkuren en uw werktijden bepalen. Maar dat heeft natuurlijk ook een keerzijde. Bij veel ondernemers is (zeker in het begin) de balans tussen werk en privé zoek. Hoe zorgt u dat ondernemen leuk…
Van dienst naar omzet
Heeft u een webshop? Dan is het bepalen van uw productprijs vaak een kwestie van rekenen: u neemt uw inkoopkosten en telt daarbij uw overige kosten (zoals transport, webshop, personeel etc). bij op. U zorgt dat u qua prijs in de buurt zit van de prijs van de concurrent en…
Gebrand op uw branding
Branding is belangrijk! En nee, niet die branding op het strand, maar uzelf neerzetten als bedrijf. Als zzp’er bent u uw eigen merk. Uw bedrijfsuitstraling en werkwijze maken uw bedrijf uniek. Daarom is het van groot belang dat u als zzp’er voldoende aandacht schenkt aan uw eigen brand/merk. Een sterk merk herkent u! U kent…
Do’s & Don’ts bij factureren
U hebt een geweldige opdracht afgerond, een mooie dienst geleverd of een prachtig product verkocht. Dan is het daarna tijd voor de factuur. Wanneer stuurt u die factuur naar uw klant? Wat moet er allemaal op staan? En met welke zaken houdt u rekening tijdens het factureren? Yes, uw factuur…
“Good Old” Schoenendoos
Zélf uw boekhouding doen, digitale administratie, foto’s van benzinebonnetjes uploaden… pfff begint het u ook al te duizelen? Nergens voor nodig! Een ode aan de ‘good old schoenendoos’. Het lijkt eeuwen geleden. De tijd dat u vol genoegen een tot de nok toe gevulde schoenendoos op het bureau van uw boekhouder plofte…
Achter uw geld aan
Wist u dat maar liefst 50% van alle facturen te laat wordt betaald? En dat de meeste bedrijven er gemiddeld 70(!) dagen over doen om te betalen? Maar dat ook 50% van de bedrijven pas na 60 dagen een herinnering stuurt? Dat kan beter, makkelijker en sneller! En hieronder leest u…
Een eenmanszaak starten naast uw werk
Ondernemen kan erg spannend zijn: verdient u genoeg geld? Haalt u genoeg opdrachten binnen? Kunt u de rekeningen deze maand betalen? En is het leven als ondernemer zo leuk als u gedacht had? Niet veel mensen durven de sprong in het diepe te wagen. Een mooie (tussen)optie is ondernemen naast uw…
Zo bepaalt u uw uurtarief
Te hoog of te laag? Levert het genoeg op om van te leven en is het concurrerend genoeg? U snapt het al: we hebben het over uw uurtarief als ondernemer. Wanneer u een product levert is het mogelijk om een tarief bovenop uw inkoopkosten te plaatsen en dat als verkoopprijs aan…
Leuker kunnen we het wel maken!
Wanneer u een ondernemer vraagt naar de voordelen van het zelfstandig ondernemerschap krijgt u vaak reacties als: “Uw eigen tijd in kunnen delen!”, “De vrijheid!” en “Uw eigen successen kunnen bepalen”. Maar wist u dat er ook een hoop fiscale voordelen aan het ondernemerschap zitten? Duik mee in de wondere…
Dat zien we later wel weer
Denken aan uw pensioen. Het is voor velen een zorg van later. Een kwestie van ‘dat zien we dan wel weer’. En eerlijk is eerlijk: het pensioenklimaat in Nederland is niet top. Voor zzp’ers is een pensioen niet zo vanzelfsprekend als voor een werknemer. Een ondernemer dénkt wel aan later,…
Over de streep
“Ik houd niet van onzekerheid”, “Ik wil een vast inkomen”, “Nu heb ik net een vast contract”, “Heb ik genoeg discipline?” Twijfelt u om ondernemer te worden? Dan zijn er genoeg redenen te vinden om het niet te doen. Gelukkig zijn er ook een heleboel voordelen aan het ondernemerschap. Zoveel…
De kracht van vrouwelijke ondernemers
Wist u dat vrouwen vaak een stuk onzekerder zijn over hun kwaliteiten dan mannen? In een vacaturetekst zien zij items die ze niet goed onder de knie hebben als een reden om niet te solliciteren. Mannen zien het daarentegen als een ontwikkelpunt of erkennen gewoonweg dat ze het niet kunnen.…
Wat betekent die wet Waadi voor zzp’ers nou eigenlijk?
De wet Waadi gaat al enkele jaren mee. Deze wet is in het leven geroepen om illegale arbeid en uitbuiting van arbeidskrachten tegen te gaan. Kort uitgelegd komt het neer op het registreren van nevenactiviteiten in de vorm van het tot beschikking stellen van arbeidskracht. Elke onderneming dient dit aan…
Wat kan en mag u als werkgever met proeftijd?
De zaken gaan goed en uw onderneming groeit. Dat levert meer werk op, wat u niet altijd alleen af kan handelen. Extra handen in de vorm van personeel kan een uitkomst zijn. Dit personeel zal zich wel moeten bewijzen binnen de gestelde proeftijd. Maar voordat u daaraan begint is goed advies geen overbodige…
Maak van een zzp’er geen boekhouder
Het aantal zzp’ers in Nederland groeit. Daar springen allerlei software-bedrijven op in. Denk bijvoorbeeld aan programma’s als “boekhouden scan & herken” die als paddenstoelen uit de grond schieten. Gemak dient de zzp’er, zou u denken. De ondernemer maakt zelf scans van in- en verkoopfacturen en bonnetjes en verstuurt dit digitaal.…
Klanten winnen; zo doet u dat!
Als zzp\'er is het heel erg belangrijk om continu bezig te zijn met het binnenhalen van nieuwe klanten. Zonder klanten komt er immers geen geld in het laatje. Toch wordt dat door vele zzp’ers nog weleens als lastig ervaren; u bent immers (waarschijnlijk) geen verkoper! Waar moet u beginnen? We…
Een goed ondernemingsplan
Wilt u ook starten als zzp’er? Begin dan met het schrijven van een goed ondernemingsplan. En schrijf deze voor uzelf, niet voor de bank! Met een ondernemingsplan kunt u namelijk uw (on)mogelijkheden in kaart brengen, ook wanneer u geen financiering nodig hebt. We hebben hieronder vier tips voor u op…