Als je praat over een auto, dan kun je denken aan een personenauto of een busje. Er zijn grote verschillen tussen beide. Een busje wordt vaak gezien als een bedrijfsmiddel en is aantrekkelijk als deze op de zaak word gekocht. Zeker voor een zzp’er, want hij kan naast de jaarlijkse afschrijving ook eenmalig in het aanschafjaar de zogenaamde investeringsaftrek opvoeren in zijn belastingaangifte.

Voor een personenauto geldt deze aftrek niet, omdat deze belastingtechnisch gezien wordt als een middel om personen te vervoeren. Een personenauto voldoet ook niet aan de eisen voor laadruimte. Een busje, of een combo vaak wel.

Wat is voordeliger?

Als je als zzp’er kiest voor een personenauto of busje dan kun je je afvragen wat voordeliger is, huren of kopen. Huren is een optie, maar je word nooit eigenaar. Vaak zit je vast aan een bepaalde huurtermijn en hoe meer kilometers je in een jaar rijd, hoe meer je moet betalen. Plus, je mag er ook geen belettering opplakken. Als je besluit om een bus of combo te kopen, dan mag je ermee doen wat je wilt, want je bent tenslotte de eigenaar.

Als je voor de keuze staat vergelijk tussen het kopen of het huren van een bedrijfsauto, vergelijk dan eens de maandelijkse huur met de maandelijkse kosten voor een kortlopende lening. Grote kans dat de keuze voor een busje of combo dan snel gemaakt is.

Andere voordelen

Veel zzp’ers die een bus of combo hebben gekocht en geen bijtelling willen, huren voor privégebruik vaak een kleine personenauto. Er is dan wel een bijtelling van toepassing maar die valt gezien de cataloguswaarde vaak mee. Je mag deze huur zakelijk boeken zolang je de factuur maar op de zaak zet. Vergeet niet dat alle brandstofkosten volledig aftrekbaar zijn!

Overleg met je adviseur

Wil jij ook graag een auto op de zaak? Laat je dan vooraf voorzien van advies door je adviseur. Wij als BLP adviseren je graag wat voor jouw persoonlijke situatie de beste oplossing is. Neem gerust contact met ons op.

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?