In de jaren dat je naast de zelfstandigenaftrek ook startersaftrek hebt is het aan te raden om goed contact te hebben met je boekhouder of adviseur. Alle investeringen in bedrijfsmiddelen, aangeschaft in de jaren dat je ook startersaftrek hebt, mag je op jouw eigen manier op afschrijven.

Afschrijving verdeeld over vijf jaar

Normaal moet er over een investering op een bedrijfsmiddel vijf jaar worden afgeschreven. Neem bijvoorbeeld een busje van 10.000 euro. Elk jaar mag je 2000 euro als kosten opvoeren zodat de bus na vijf jaar fiscaal is afgeschreven naar nul.

Niet meteen volledige aftrek van de winst

Waar veel verwarring over bestaat, is dat veel ondernemers denken dat de bus meteen volledig als kosten van de winst mag worden gehaald. Het is toch een uitgave in hun redenatie. Zo zit het niet in elkaar. De bus word in eerste instantie een bezit/een actief en moet op de balans worden gewaardeerd tegen de aanschafwaarde. Vervolgens mag je elk jaar 20 procent van de aanschafwaarde als kosten afschrijven.

Uitzondering voor startende ondernemers

Maar voor ondernemers die in hun startersperiode een grote aanschaf doen in een bedrijfsmiddel bestaat de optie dat ze mogen afschrijven zoals zij dat willen.  Heb je in je startersperiode veel winst gemaakt en wil je niet meteen veel belasting betalen maar dit geld gebruiken in nieuwe investeringen, dan zou je diezelfde bus in één keer volledig als kost mogen afschrijven. Daarmee kun je je winst behoorlijk drukken en houd je geld over voor nieuwe investeringen.

Investeringsaftrek: nog meer aftrek

Let ook goed op hoeveel je investeert in bedrijfsmiddelen. Komt de investering, of een combinatie van meerdere investeringen, uit boven 2.300 euro exclusief btw, dan kun je nog een extra aftrek krijgen, namelijk de investeringsaftrek. Ook belangrijk om te weten is dat elke investering minimaal 450 euro exclusief btw moet kosten.

Stel je koopt een nieuwe computer, een printer en meerdere beeldschermen in één keer bij een leverancier, dan kan het zijn dat elk afzonderlijk investering niet uitkomt boven die 450 euro. In zo’n situatie mag je het totaal van de computer, printer en beeldschermen bij elkaar optellen.

Nog meer advies inwinnen?

Door slim te investeren kun je dus uiteindelijk onder de streep meer overhouden. Wil jij dat een specialist van BLP een analyse voor je maakt om te kijken hoe je het beste kan investeren? Neem dan contact met ons op.

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?