De bedoeling van elke ondernemer is om er financieel op vooruit te gaan en om zelfstandig zijn werk te kunnen bepalen. In deze tijd wil iedereen financieel onafhankelijk zijn en graag bepaalde dromen najagen. Welke ondernemer droomt nou niet van een mooi huis? Als de mogelijkheid zich voordoet dan wordt alles uit de kast gehaald om het te kunnen kopen. De boekhouder en de hypotheekadviseur worden dan ineens nog belangrijker.

Wanneer kun je nu als ondernemer een huis kopen?

En zijn een groot aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Een bank of andere hypotheekverstrekker geeft minder snel een hypotheek aan een ondernemer dan aan iemand die in loondienst is. In de ogen van een bank of hypotheekverstrekker brengt het verstrekken van een hypotheek aan een ondernemer namelijk veel meer risico’s met zich mee. Om deze reden wordt er naar veel meer zaken gekeken en wordt er ook veel meer informatie gevraagd.

De volgende vier situaties geven je in ieder geval een grotere kans op een hypotheek:

  • Je bent al een aantal jaar ondernemer en kan drie jaarrekeningen op tafel leggen;
  • Je bent net gestart als ondernemer en hebt een heel goed eerste jaar achter de rug;
  • Je bent parttime ondernemer en je partner heeft een aanzienlijk inkomen;
  • Je hebt als ondernemer veel eigen geld en wil niet zoveel lenen.

Meer vraag dan aanbod

Huizen staan in de huidige tijd niet lang te koop omdat er momenteel meer vraag is dan aanbod. Dat drijft de prijs behoorlijk op. Zeker gezien de lage rente van tegenwoordig. Om je een indruk te geven van de stijging van de gemiddelde huisprijs hebben we een analyse voor je gemaakt. In de figuur zie je de ontwikkeling van de gemiddelde huisprijs van 1995 tot en met januari 2019.

Houd in je achterhoofd dat als je nu een huis koopt, je de rente zo lang mogelijk vast zet. Het liefst de maximale termijn van 30 jaar. Dit is erg gunstig op de lange termijn. Hieronder een voorbeeld om je duidelijker te maken wat we bedoelen.

Stel je kiest een hypotheek met een rentevast-periode van 10 jaar. Er is een grote kans dat de gemiddelde huisprijs over 10 jaar veel minder is dan nu het geval is. Dat gaat gepaard met een stijging van de rente op een hypotheek. Als je nu met een rente van 2,5% die 10 jaar vaststaat maandelijks 250 euro aan rente kwijt bent en over tien jaar staat de rente op 5%, dan ga je dus naar het dubbele. Daar wordt natuurlijk niemand vrolijk van.

Laat je goed informeren

Wil jij meer advies inwinnen wat in jouw geval verstandig is bij het kopen van een huis. Neem dan gerust contact met ons op of laat hieronder je vraag in een reactie achter.

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?