De wet Waadi gaat al enkele jaren mee. Deze wet is in het leven geroepen om illegale arbeid en uitbuiting van arbeidskrachten tegen te gaan. Kort uitgelegd komt het neer op het registreren van nevenactiviteiten in de vorm van het tot beschikking stellen van arbeidskracht. Elke onderneming dient dit aan te geven bij registratie in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Ben ik ook een inlener?

Wat heeft dat met mij als zzp’er te maken? Ik hoor het u denken. Deze registratieplicht hoeft niet op u van toepassing te zijn, maar er zijn een aantal afwijkingen die het waard zijn door te nemen. Hieronder volgen een aantal uitzonderingen, ook wel constructies genoemd, die gevolgen kunnen hebben voor de zzp’er.

Een kleine opsomming ter verduidelijking:

  • Een zzp’er stelt zelf arbeidskrachten ter beschikking, bijvoorbeeld wanneer hij een uitzendbureau runt. In deze situatie is de zzp’er een uitlener van arbeidskrachten;
  • Een zzp’er krijgt een opdracht van een opdrachtgever, waarvoor hij taken uitbesteedt aan andere zzp’ers, bijvoorbeeld omdat hij zelf geen tijd heeft alle taken uit te voeren. Eerstgenoemde is de hoofduitvoerder, hij heeft de andere zzp’ers aangetrokken buiten de opdrachtgever om en betaalt hen ook zelf voor hun diensten. In deze situatie is de hoofduitvoerder een inlener van arbeidskrachten.

Valt u als zzp’er niet binnen één van deze constructies, dan is het simpel: de registratieplicht geldt niet als er geen sprake is van één of meerdere van bovenstaande punten.

Extreem hoge boetes

Wat er gebeurt als u in overtreding bent, is situatieafhankelijk. De Inspectie SZW controleert streng. Uitleners kunnen een boete tot wel €12.000 per werknemer krijgen. Dit geldt ook voor inleners. Bij een volgende overtreding wordt de boete verdubbeld, een derde keer zelfs verdrievoudigd tot €36.000. Iets wat u zeker wilt vermijden.

Ontvang vrijblijvend advies

Wilt u vrijblijvend advies ontvangen van een specialist over de Waadi wet voor zzp’ers? Neem dan contact met ons op. Samen brengen we uw situatie in kaart en kijken we hoe u hier het beste op in speelt.

 

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?