Momenteel ligt er een vraagstuk bij het kabinet dat een grote impact zal gaan hebben op ondernemend Nederland als het wordt doorgevoerd (en dat zal het hoogstwaarschijnlijk). Zoals het er nu naar uitziet zal per 1 januari 2019 het lage btw tarief van 6% verhoogt worden naar 9%.

Dat geldt dus niet alleen voor de eerste levensbehoeften zoals o.a. vlees, groenten en andere levensmiddelen. Dit nieuwe tarief zal ook gaan gelden voor o.a. fietsenmakers, kappers/kapsters, schilders, stucadoors, boekenverkopers en bloemisten.

Gevolgen voor jou als ondernemer

Het brengt een aantal gevolgen met zich mee waar jij als ondernemer rekening mee dient te houden als je in één van deze categorieën valt.

  • Je klanten zijn duurder uit, omdat de verrichte diensten en goederen die je gebruikt een hoger btw-percentage krijgen.
  • Men verwacht dat het verschil door de wijziging van 6% naar 9% ten koste gaat van je omzet, omdat meer mensen door het verschil in btw zullen gaan bezuinigen.

Vergeet je factuursjabloon niet aan te passen!

Er zijn ook nog andere zaken waar je rekening mee moet houden. Dit nieuwe btw-tarief moet op je facturen komen als je de dienst na 1 januari 2019 verricht of als het product geleverd wordt na deze datum. Als je de dienst nog verricht in 2018 of je het product levert in 2018, maar de factuur staat op 2019, dan mag je nog wel het oude tarief van 6% gebruiken.

Maak je gebruik van SnelStart Online bij BLP administratiekantoor, dan hoef je dit niet te doen. Wij zorgen ervoor dat dit automatisch goed staat, zodat jij onbezorgd facturen kan blijven maken en versturen.

Zo profiteer je ervan

De staatssecretaris die over de btw-regelingen gaat heeft gezegd dat je 6% btw mag gebruiken als de factuur én de betaling in 2018 zijn gedaan, maar de dienst of het product pas in 2019 wordt verricht of geleverd. In dit geval is het dus slim om te overleggen met je klanten voor opdrachten die je in 2019 gaat verrichten.

Dus… Als je klant de factuur nog in 2018 betaalt, ook al is de opdracht bv. pas halverwege 2019, dan hoeft je klant die 3% extra btw niet te betalen en jij hebt je centen eerder. Hetzelfde geldt voor goederen. Win-win, toch?

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?