Heb ik recht op startersvrijstelling overdrachtsbelasting?

Bij de aankoop van een woning betaal je over het algemeen 2% overdrachtsbelasting. Echter kun je als huizenkoper van 18 tot en met 34 jaar vanaf 2021 startersvrijstelling van de overdrachtsbelasting aanvragen onder bepaalde voorwaarden. In dit artikel vertel ik je wat de huidige situatie is, wat er vanaf 2023 gaat veranderen en waar je allemaal rekening mee moet houden om van deze vrijstelling gebruik te maken.

Wat is de aanleiding van startersvrijstelling?

De aanleiding van de vrijstelling is het feit dat bij de aankoop van een woning enkel de woningwaarde gefinancierd kan worden. Alle bijkomende kosten zoals de overdrachtsbelasting en de notariskosten moeten worden betaald van vermogen wat je als koper al bezit. Om starters te helpen met het kopen van een woning is daarom deze vrijstelling in het leven geroepen.

Wat zijn de voorwaarden van startersvrijstelling op dit moment?

Om gebruik te maken van de vrijstelling moet je voldoen aan onderstaande voorwaarden:

  • De vrijstelling mag je maar één keer in je leven gebruiken;
  • Het geldt uitsluitend op de aankoop van een bestaande woning;
  • De woning moet bestemd zijn voor eigen gebruik;
  • Per 1 april 2021 is de maximale waarde van de woning € 400.000.

Wat verandert er aan de voorwaarden vanaf 2023?

Elk jaar wordt bij aanvang van het kalenderjaar bekeken of de maximale woningwaarde aangepast moet worden naar aanleiding van de ontwikkeling van de landelijk gemiddelde WOZ-waarde. Deze verhoging wordt één jaar van te voren bekend gemaakt en zal per 1 januari 2023 worden verhoogd naar € 440.000.

Let op: er is een misbruikbepaling van toepassing

Voor de maximale woningwaarde is er een misbruikbepaling meegenomen in de vrijstelling. Deze zorgt ervoor dat aankopen niet gesplitst worden gekocht om zo gebruik te kunnen maken van de vrijstelling.

Wat is vruchtgebruik en blote eigendom?

Als er een splitsing wordt gedaan, wordt de woning gesplitst in vruchtgebruik en blote eigendom. Het vruchtgebruik is het recht om de woning te gebruiken. Het blote eigendom staat voor het eigendom zonder gebruik te maken van de woning.

Voorbeeld splitsing vruchtgebruik en blote eigendom

Wanneer een woning € 700.000 waard is, waarvan het vruchtgebruik € 300.000 is en het blote eigendom € 400.000. Dan kun je enkel het vruchtgebruik kopen met startersvrijstelling. Als je binnen 12 maanden het blote eigendom alsnog verkrijgt, dan ben je over de gehele woningwaarde van € 700.000 2% aan overdrachtsbelasting verschuldigd.

Wil je gebruik maken van de startersvrijstelling?

Indien je gebruik wilt maken van startersvrijstelling zal de notaris je vragen een verklaring overdrachtsbelasting startersvrijstelling in te vullen. In deze verklaring geef je aan niet eerder gebruik gemaakt te hebben van de vrijstelling en de woning zelf voor langere tijd te bewonen.

Samen met je partner vrijstelling aanvragen?

Ben je van plan om samen met je partner een woning te kopen? Dan moet je allebei de verklaring invullen. Wanneer je partner al eerder gebruik gemaakt heeft van de vrijstelling kan deze de verklaring dus niet invullen en zal er enkel op de helft van de woningwaarde startersvrijstelling mogelijk zijn. Over de andere helft van de waarde is 2% overdrachtsbelasting verschuldigd. Dit geldt ook als één van beide kopers ouder is dan 34 jaar.

Wil je meer weten over startersvrijstelling? Plan een adviesgesprek!

Wil jij gebruik maken van de startersvrijstelling of hier meer over weten? Laat het me dan gerust weten door contact met me op te nemen via onderstaande gegevens. Je kunt ook direct een adviesgesprek aanvragen.

Arlette Das

Arlette Das

Na afgestudeerd te zijn op Fiscaal Recht & Economie, voorzie ik nu graag ondernemers en particulieren van gedegen advies over diverse belastingzaken.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  arlette.das@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?