Heb jij al een RI&E?

Het hebben van een Risico Inventarisatie en Evaluatie (hierna RI&E) is al 25 jaar verplicht voor alle ondernemers met personeel in dienst. Veel ondernemers weten dit niet. Vanaf juli 2021 is er een strenge controle door de Nederlandse arbeidsinspectie (Inspectie SZW) op het hebben van een RI&E. In dit blog leg ik je uit wat een RI&E is en hoe je er direct mee aan de slag kunt.

Wat is een RI&E?

In een RI&E breng je alle arbeidsrisico’s binnen je bedrijf of organisatie in kaart. Vervolgens maak je een plan van aanpak voor het beheersen van deze risico’s. Het doel hiervan is om gezondheidsklachten en ongevallen te voorkomen. Dit is van belang voor je bedrijf en je medewerkers. Het leidt namelijk niet alleen tot minder ziekteverzuim, het bevordert ook het werkplezier en de productiviteit!

Waarom een RI&E?

Jaarlijks overlijden 4.100 mensen door ongelukken op het werk en zitten tienduizenden mensen door beroepsziekten thuis. Werk brengt altijd risico’s met zich mee. In elk bedrijf, groot of klein, en in welke sector je ook werkzaam bent. Denk bijvoorbeeld aan fysieke belasting of geluidsoverlast. Maar ook onzichtbare risico’s als langdurig zitten of een (te) hoge werkdruk.

Vaak worden risico’s over het hoofd gezien

Men vertrouwt er vaak op dat alle risico’s bekend en afgedekt zijn. Toch is de kans groot dat je zaken over het hoofd ziet. Ook komen er ongemerkt nieuwe risico’s bij door veranderingen in je bedrijf. Met een RI&E breng je deze arbeidsrisico’s in kaart. Zo zorg je er voor dat je medewerkers gezonder en veiliger kunnen werken.

5 redenen waarom je vandaag nog aan de slag moet met je RI&E:

    • Omdat er in ieder bedrijf risico’s zijn, zowel fysiek als mentaal, zichtbaar en onzichtbaar;
    • Omdat je goede medewerkers niet kan missen;
    • Omdat uitval van personeel je gemiddeld 260 euro per dag kost;
    • Omdat gezond en veilig werken hoort bij goed werkgeverschap;
    • Omdat het wettelijk verplicht is voor alle ondernemers met medewerkers in dienst.

RI&E is verplicht en er wordt op gecontroleerd

Heb je nog geen RI&E opgesteld? Begin er dan snel aan, want de aanwezigheid ervan is wettelijk verplicht. Zonder loop je het risico op een boete. Het opzetten vraagt wat tijd en papierwerk van je. Maar het geeft je meer grip op risico’s en voorkomt een hoop gedoe achteraf.

Een RI&E opstellen

Je kunt een RI&E zelf opstellen, eventueel met behulp van zogenaamde RI&E-instrumenten. Dit zijn digitale hulpmiddelen die je wijzen op de meest-voorkomende risico’s binnen je bedrijf. Ook kun je voor het opstellen van een RI&E uiteraard een specialist inschakelen.

Handige tool: Routeplanner

Liever zelf doen? Met de online tool Routeplanner van Steunpunt RI&E kun je een RI&E voor je bedrijf maken, op de manier die je zelf kiest. Via een paar vragen ontdek je al snel welke routes mogelijk zijn en kun je direct aan de slag!

Veelgestelde vragen over de RI&E

Hieronder een overzicht van veelgestelde vragen met betrekking tot de RI&E.

Is een RI&E verplicht?

Ja, iedere werkgever moet dit hebben. De afwezigheid ervan is direct beboetbaar. Er wordt door de Nederlandse Arbeidsinspectie (Inspectie SZW) op aanwezigheid gecontroleerd.

Is het opstellen van een RI&E ook voor een bv met enkel DGA nodig?

Jij als DGA die als enige in de bv werkt, wordt gezien als zelfstandige en hoeft dus geen RI&E te maken.

Heb je een meewerkend partner in de bv?

Stel nu dat je partner meewerkt in jouw bv. Hij of zij valt in dat geval – ondanks dat hij of zij – niet verzekerd is – toch onder de verplichtingen van de Arbowet. Je partner werkt namelijk onder jouw gezag. Voor je partner geldt dus wel een RI&E-verplichting. Kortom, werkt er in jouw bv, naast jou als DGA, nog een ander persoon (of wordt deze persoon verloond) al dan niet op basis van een arbeidsovereenkomst? Dan geldt de RI&E-verplichting op grond van de Arbowet.

Wie is er verantwoordelijk voor een RI&E?

Als werkgever bent je verantwoordelijk voor het opstellen, uitvoeren en actueel houden van je RI&E. Hiervoor doorloop je het stappenplan. De resultaten leg je schriftelijk vast. Als werkgever dien je te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden voor iedereen die voor jouw bedrijf of organisatie werkzaamheden verricht. Denk daarbij ook aan uitzendkrachten en flexwerkers.

Wie kan mij ondersteunen bij het opstellen?

Je kunt je bij het doorlopen van het stappenplan laten bijstaan door deskundige medewerkers, waaronder de aangestelde preventiemedewerker. Het hebben van een preventiemedewerker is verplicht als jouw bedrijf of organisatie meer dan 25 medewerkers telt. Als er minder dan 25 medewerkers werken, ben je als werkgever verantwoordelijk om deze zelf op te stellen, mits je geen preventiemedewerker hebt. Je kunt het natuurlijk ook uitbesteden!

Wat kan BLP administratiekantoor voor jou betekenen?

Besteedt je het opstellen van een Risico Inventarisatie en Evaluatie liever uit of wil je hierover advies ontvangen? Of heb je wellicht een vraag hierover? Neem dan gerust contact met me op. Onder het genot van een kopje koffie of thee brengen we je situatie in kaart en gaan we er samen mee aan de slag. Dit kan natuurlijk ook telefonisch of via Teams, Zoom of een andere oplossing voor videobellen.

Beau Sengers

Beau Sengers

Graag hou ik me bezig met alle ins en outs van HRM en salarisadministratie. Advies geven aan zowel werkgevers als werknemers geeft me veel energie.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  beau.sengers@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?