De zaken gaan goed en uw onderneming groeit. Dat levert meer werk op, wat u niet altijd alleen af kan handelen. Extra handen in de vorm van personeel kan een uitkomst zijn. Dit personeel zal zich wel moeten bewijzen binnen de gestelde proeftijd. Maar voordat u daaraan begint is goed advies geen overbodige luxe, want bij het aannemen van personeel komt een hoop kijken.
- Gaat het om een tijdelijk of een vast contract?
- Is het een dienstverband voor parttime of fulltime?
- Welke taken krijgt de werknemer toebedeeld?
- Welk salaris wordt er betaald aan de werknemer?
- Hoe zit het met verzekeringen en pensioen?
- Welke regels en wetten moeten gehanteerd worden?
Proeftijd
Heeft u de keuzes gemaakt en is de sollicitatieprocedure afgerond? In de praktijk moet dan nog blijken of de kandidaat ook écht geschikt is. Het is verstandig om in een arbeidscontract een proeftijd op te nemen. Tijdens deze periode kunnen beide partijen op elk moment afscheid van elkaar nemen. Uiteraard zijn er een aantal regeltjes aan verbonden:
- De proeftijd moet schriftelijk zijn overeengekomen door werkgever en werknemer;
- Bij een contract voor bepaalde tijd van maximaal een half jaar mag geen proeftijd worden afgesproken;
- Bij een contract voor bepaalde tijd vanaf een half jaar, plus één dag, mag een proeftijd van één maand worden afgesproken;
- Bij een arbeidscontract van minimaal twee jaar mag een proeftijd van twee maanden worden afgesproken.
De grote stap
Wilt u de grote stap nemen en personeel aannemen, maar kunt u wel wat advies gebruiken over de verschillende regeltjes? Informeer eens bij BLP. Zij kunnen u precies uitleggen hoe deze in elkaar zitten. Ze kunnen u helpen met het opstellen van arbeidscontracten en het maken van loonstroken.
Want extra handjes inhuren is fijn, maar niet zolang u uzelf daarmee in de vingers snijdt.
Beau Sengers
Graag hou ik me bezig met alle ins en outs van HRM en salarisadministratie. Advies geven aan zowel werkgevers als werknemers geeft me veel energie.
Binnenkort kopje koffie of thee doen?