Wat gebeurt er als je je smartphone morgen verliest? Ben je dan je belangrijke gegevens kwijt? Ja. Als je dan nergens nog een kopietje hebt staan, dan ben je mooi in de aap gelogeerd. Veel mensen bewaren hun bestanden “veilig” op hun verschillende apparaten, zoals hun computer, laptop, camera of smartphone, maar maken geen back-up van de belangrijke gegevens die erop staan. Als er iets misgaat, zijn ze alles in een fractie van een moment kwijt.

Wereld Backupdag

31 maart is de internationale dag van de back-up. Ja, dat lees je goed. Een goed moment dus om even stil te staan bij wat een back-up is en waarom het belangrijk is om back-ups te maken. Daarnaast geef ik je de knowhow hoe jij als een topper gemakkelijk een back-up maakt!

Back-up: que?

Een back-up is simpelweg een (herstel)kopie van al je belangrijke gegevens. Denk hierbij aan alle foto’s, video’s, digitale documenten, e-mails, muziek en alles wat jij nog meer niet wil dat ineens van de aardbodem verdwenen is.

Mij overkomt dat niet joh!

Nou… Think again! Er zijn verschillende situaties waarin jij aan gegevensverlies kunt lijden. Wist je namelijk dat…

… 33% van alle smartphones kapotgaan of verloren raken? Dat staat gelijk aan grofweg 834,9 miljoen smartphones in 2018.

… bijna 1 op 3 van de mensen nooit een back-up van zijn of haar bestanden maakt?

… er elke maand bijna 750 miljoen malware (virussen) worden verstuurt en er elke dag 250.000 nieuwe virusprogrammaatjes gemaakt worden?

Juist ja. En zo kan ik er nog wel tien opnoemen, maar wat belangrijk is om te weten, is dat de kans aanwezig is dat het jou ook overkomt.

Waarom back-uppen van levensbelang is

Als administratiekantoor werken wij met veel belangrijke gegevens, bv. voor de boekhouding. Mochten wij dit verliezen door een server-crash, dan zijn de rapen gaar. Maar voor jou als particulier, zzp’er of ondernemer is het zeker niet minder belangrijk om te back-uppen. Stel je voor: je verliest je smartphone, je computer wordt geïnfecteerd met een virus of je camera schiet uit je hand en bestaat ineens uit heel veel kleine losse onderdelen. Heel soms is het dan nog mogelijk om je gegevens te redden, maar bij een groot deel kun je er gewoon naar fluiten. Maar wat als je nou een kopietje ergens op een veilige plek hebt staan? Dan beperk je de schade aanzienlijk.

How-to-backup

Een back-up maken is niet moeilijk en het hoeft ook niet meteen duur te zijn. Dat is dus al geen reden meer om niet te back-uppen. Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken, maar de meest gemakkelijke en gangbare som ik hieronder even voor je op.

Je computer/laptop back-uppen met een externe harde schijf

Iedereen heeft wel ergens een USB-stick liggen, maar je moet er rekening mee houden dat deze vaak niet genoeg opslagcapaciteit hebben om al je belangrijke bestanden op te back-uppen. Hou er daarom rekening mee dat deze evenveel, maar het liefst meer ruimte hebben dan je computer of laptop. Zorg ervoor dat je je externe harde schijf ergens veilig bewaart.

  1. Druk op Start en ga naar Configuratiescherm.
  2. Druk in dit scherm op Systeem en beveiliging.
  3. Druk vervolgens op Back-up maken en terugzetten.
  4. Druk op Back-up instellen en volg de stappen in de back-upwizard op het scherm.
  1. Open Start en typ “bestandsgeschiedenis”.
  2. In de zoekresultaten, druk op “Bestandsgeschiedenis”.
  3. Druk op “Zoek een schijf”.
  4. Kies je externe harde schijf uit de lijst.
  5. Druk op “Aanzetten”
  1. Druk op Start en ga naar Configuratiescherm.
  2. Druk in dit scherm op Systeem en beveiliging.
  3. Druk vervolgens op Back-up maken en terugzetten.
  4. Druk op Back-up instellen en volg de stappen in de back-upwizard op het scherm.

Je bestanden back-uppen met een Cloudoplossing

Denk hierbij aan oplossingen als Google Drive en OneDrive. Dit zijn online schijven waarop je je bestanden kunt back-uppen. Vaak krijg je hier opslagruimte cadeau, maar bij veel ruimte kost je het wel wat. Je bent er in ieder geval van verzekerd dat bestanden veilig zijn opgeslagen in de Cloud. Mocht je computer dan ineens ontploffen, dan kun je gewoon vanaf een ander apparaat bij deze gegevens. Mits je je gebruikersnaam en wachtwoord ergens veilig bijhoudt!

Je smartphone back-uppen

Uiteraard kun je de gegevens op je telefoon overzetten naar je computer en deze vervolgens op een harde schijf zetten, maar eigenlijk ben je dan moeilijk aan het doen. Je kunt met je smartphone namelijk ook gebruik maken van de eerder genoemde Cloudoplossingen. Als iOS-gebruiker raad ik je iCloud aan, omdat dit het beste samenwerkt met je Apple-apparaten en Apple-programma’s. Plus, het is gedeeltelijk gratis. Bij de Cloudoplossingen kun je instellen dat deze je smartphone automatisch synchroniseren, zodat je dit zelf niet handmatig hoeft te doen.

Beloof je me dat je een back-up maakt?

Hopelijk heb ik je de munitie gegeven om zorgvuldig een back-up erdoorheen te knallen. Nu is het jouw beurt. Doe jij net als de rest van de wereld op 31 maart mee met het maken van een back-up?

Ga dan naar onze Facebookpost en laat ons weten dat jij zorgvuldig met je belangrijke bestanden omgaat door een back-up te maken!

Pascal Vromans

Pascal Vromans

Als manusje van alles krijg ik er veel energie van om je op een ruim aantal gebieden van dienst te zijn, naast mijn kernwerkzaamheden om het bedrijf goed draaiende te houden.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  pascal.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?