Noodpakket 2 waar heb ik recht op?

De terrassen zijn weer open, er mag weer gesport worden en we kunnen (gelukkig) weer allemaal naar de kapper. Uiteraard met de inachtneming van de 1,5 meter en wat aanpassingen van het normale leven, zoals verplicht een mondkapje dragen en maximaal 30 personen in één café. Samen met de versoepelingen, is er ook een nieuw noodpakket. Noodpakket 2. Graag leg ik je uit wat er verandert.

Noodpakket 2: de nieuwe regelingen

Vanaf 1 juni tot 30 september 2020 geldt er een nieuw, aangepast noodpakket. Het kabinet heeft ongeveer 17,5 miljard euro hiervoor uitgetrokken en de verschillende bestaande regelingen op de schop genomen. De bekende TOGS-regeling (4000 euro-regeling) gaat over in de TVL, Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb. De Tozo-regeling (inkomensondersteuning) wordt Tozo-2 en de NOW-regeling (werkbehoud) wordt verlengd. Ook is de uitstel betaling van belasting verlengd. Hieronder ga ik dieper in op de verschillende veranderingen.

Tegemoetkoming Vaste Lasten mkb (TVL)

De opvolger van de TOGS is niet meer in de vorm van een eenmalige uitkering van 4000 euro. Vanaf juni kijkt deze regeling naar het mkb dat meer dan 30% omzetverlies gaat lijden in de komende maanden. Val je in die categorie, dan kom je als mkb’er in aanmerking voor een tegemoetkoming van maximaal 50.000 euro per 4 maanden om vaste lasten (exclusief salarissen) te kunnen blijven betalen. Bedrijven in de sectoren die in de voorwaarden van de TOGS stonden, komen in aanmerking voor de TVL. De TOGS kan nog wel tot 26 juni aangevraagd worden bij de RVO.

Social distancing

Tozo 2: Tijdelijke overbrugging zelfstandig ondernemers 2

Ook de inkomensondersteuning wordt met 4 maanden verlengd tot 1 oktober 2020. De voorwaarden van deze regeling zijn bijna gelijk aan de eerste Tozo-regeling. Het belangrijkste verschil in de Tozo 2 is dat het inkomen van de partner nu wél meetelt voor het vaststellen van de hoogte van de uitkering, waar dit bij de Tozo nog niet het geval was. Hiervoor wordt er een partnerinkomenstoets uitgevoerd, mits je de aanvullende uitkering aanvraagt. Kom je, samen met je eventuele partner, boven het sociaal minimum met je huishoudinkomen, dan heb je geen recht op Tozo 2.

Tozo 2 lening voor bedrijfskapitaal

Ondernemers die gebruik gemaakt hebben van de Tozo lening voor bedrijfskapitaal kunnen dit vanaf 1 juni weer doen. Per gemeente kan de startdatum voor de aanvraag verschillen. In totaal kan er voor de maanden juni tot en met september maximaal 10.157 euro geleend worden.

NOW 2.0: Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid 2

Heb je personeel in dienst en een aantoonbaar omzetverlies door de corona-maatregelen? Dan zal je vast en zeker gehoord hebben van de NOW. Ook deze regeling is verlengd en lijkt op de eerste NOW, maar er zijn wel wat zaken veranderd.

  • Crisisprogramma NL leert door: vraag je als werkgever de NOW aan, moet je je werknemers stimuleren om aan bij- en omscholing te gaan doen. Vanaf juli kan er door je personeel kosteloos online scholing gevolgd worden om zich aan te passen aan de nieuwe economische situatie.
  • Voor de vergoeding van de loonsom wordt maart 2020 als referentiemaand gebruikt. Dit werd al gedaan als de loonsom in de maanden maart-mei hoger was dan januari-maart, bv. bij seizoensgebonden bedrijven.
  • Maak je gebruik van de NOW dit jaar, mag je geen winstuitkering aan aandeelhouders doen. Ook mogen er geen bonussen aan de directie en het bestuur worden uitgekeerd en mag je geen eigen aandelen inkopen.
  • De bestaande 50% extra korting bij bedrijfseconomisch ontslag vervalt. Heb je als werkgever meer dan twintig medewerkers, dan moet je een akkoord van de vakbond of andere personeelsvertegenwoordiging hebben om een werknemer te kunnen ontslaan. Mocht je geen akkoord krijgen, dan moet er een aantoonbare aanvraag voor mediation gedaan zijn bij de Stichting van de Arbeid. Ontbreekt dit, dan volgt een korting van 5% op het totale subsidiebedrag van de NOW.

Uitstel tot betaling van belasting verlengd tot 1 oktober

Ter ondersteuning van ondernemers tijdens deze crisis verleent de Belastingdienst langer uitstel van betaling van belasting. Tot 1 oktober hoeft er geen belasting betaald te worden. Ook verzuimboetes hoeven niet te worden voldaan. Belasting- en invorderingsrente voor alle belastingmiddelen zijn verlaagd naar 0,01%. Ben je zzp’er, dan is de versoepeling van het urencriterium ook verlengd tot 1 oktober.

Vergeet het niet aan te vragen

Hou er wel rekening mee dat je uitstel van betaling aanvraagt. Dit hoef je slechts eenmalig te doen voor uitstel van alle belastingsoorten. Wil je langer dan 4 maanden uitstel van betaling? Dan moet je verklaren geen dividenden en bonussen uit te keren of eigen aandelen in te kopen, net als bij de NOW-regeling.

Wereldbol met mondkapje

Onduidelijkheid bij grensondernemers

Naast de verlenging van de diverse regelingen en uitstel van belastingbetaling heerst er veel onduidelijk bij grensondernemers. Bv. ondernemers die in België wonen en in Nederland gevestigd zijn. Voor deze groep geldt het volgende:

  • Woon je over de grens, maar is je onderneming gevestigd in Nederland? Dan kun je gebruik maken van de Tozo-lening voor bedrijfskapitaal van maximaal 10.157 euro. Deze vraag je aan bij de Gemeente Maastricht. Dit geldt voor heel Nederland. Helaas heb je geen recht op de uitkering voor levensonderhoud. Dit komt omdat België, net als Nederland en Duitsland het territorialiteitsbeginsel hanteert voor de reguliere bijstand voor levensonderhoud.
  • Woon je in Nederland, maar is je onderneming gevestigd in België? Hier kun je dus wel een Tozo-uitkering krijgen voor levensonderhoud bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Deze groep kan echter geen gebruik maken van de eerdergenoemde Tozo-lening voor bedrijfskapitaal in Nederland.

Voor meer informatie over de verschillende mogelijkheden voor ondernemers in de grensstreek volg je deze link: https://www.kvk.nl/corona/corona-ondernemen-in-de-grensstreek/

Nawoord

BLP administratiekantoor staat voor je klaar in deze tijd van nood. We helpen je graag deze crisis te overleven. Samen slaan we ons door deze moeilijke tijd heen. Heb je vragen of kunnen we je ergens mee helpen? Stuur ons dat gerust een berichtje. Liever direct contact? Gebruik dan de chatfunctie linksonder.

Een goede gezondheid gewenst namens je team van BLP.

Pascal Vromans

Pascal Vromans

Als manusje van alles krijg ik er veel energie van om je op een ruim aantal gebieden van dienst te zijn, naast mijn kernwerkzaamheden om het bedrijf goed draaiende te houden.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  pascal.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?