Wanneer je een ondernemer vraagt naar de voordelen van het zelfstandig ondernemerschap krijg je vaak reacties als: “Je eigen tijd in kunnen delen!”, “De vrijheid!” en “Je eigen successen kunnen bepalen”. Maar wist je dat er ook een hoop fiscale voordelen aan het ondernemerschap zitten? Duik mee in de wondere wereld van het belastingvoordeel! 

Een onderneming starten is niet niks. Je geeft je veilige bestaan als werknemer op, gaat een geheel nieuw en onbekend avontuur aan of investeert een hoop eigen geld. Dat maak ondernemen leuk, maar ook behoorlijk spannend. Vaak heeft het opstarten van een bedrijf tijd nodig. In de eerste jaren kan de opbrengst tegenvallen. Elke ondernemer betaalt per kwartaal de omzetbelasting en elk jaar de inkomstenbelasting. Om startende ondernemers tegemoet te komen zijn er verschillende belastingvoordelen die ervoor zorgen dat je uiteindelijk minder belasting hoeft te betalen. Heb jij al gehoord van de ‘startersaftrek’ of ‘willekeurig afschrijven’?

Zelfstandigenaftrek

Werk jij minimaal 1225 uur per jaar voor je eigen bedrijf? En ben je jonger dan 65? Dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. De zelfstandigenaftrek voor 2017 bedraagt 7.280 euro. Dit bedrag mag je van je winst aftrekken voordat je de inkomstenbelasting gaat berekenen. Een flinke verlaging van je belastingaanslag dus! Is je winst te laag voor de zelfstandigenaftrek? Dan mag je het resterende deel in de volgende negen jaar verrekenen.

Startersaftrek

Wil jij je zelfstandigenaftrek verhogen? Dat kan in de vorm van de startersaftrek. Deze aftrekpost is er voor startende ondernemers die in één of meer van de afgelopen vijf jaar geen ondernemer waren. Je mag de startersaftrek in de eerste vijf jaar van je onderneming maximaal drie keer toepassen. De hoogte van de startersaftrek is 2.123 euro in 2017. Samen met de zelfstandigenaftrek komt dit dus neer op een aftrekpost van maar liefst 9.403 euro. Mooi meegenomen toch?

Als je deels arbeidsongeschikt bent geldt er een andere startersaftrek. Benieuwd welke, neem dan contact met ons op!

Speur- en ontwikkelingswerk

Sherlocks opgelet! Ontwikkel jij nieuwe producten of productieprocessen of doe je ander technisch-wetenschappelijk onderzoek dat zich richt op vernieuwing? Dan heb je mogelijk recht op de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Hieraan zijn wel enkele regels verbonden. Zo moet je aan het urencriterium voor ondernemers voldoen en moet je per jaar minimaal 500 uur besteden aan speur- en ontwikkelingswerk.  De hoogte van deze aftrekpost is 12.522 euro. Ben je startend ondernemer, was je in één of meer van de afgelopen vijf jaar geen ondernemer en paste je in die periode niet meer dan twee keer de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk toe? Dan mag je deze post nog eens verhogen met 6.264 euro.

MKB-winstvrijstelling

Er valt nog meer winst te behalen! (In dit geval letterlijk én figuurlijk). Na het verminderen van je winst met de ondernemersaftrek geldt op het resterende bedrag een vrijstelling van 14%. Over die procenten hoef je dus geen belasting te betalen.

Aftrekbare kosten & willekeurig afschrijven

Als ondernemer maak je kosten. Denk hierbij aan de aanschaf van materiaal, de kosten van je boekhouder en bedrijfsruimte, kantoorartikelen en hardware. Deze kosten kun je in veel gevallen aftrekken. Starters mogen daarnaast ‘willekeurig afschrijven’.  Hierdoor mogen starters zelf bepalen hoeveel ze willen afschrijven en in welk jaar. Door samen met je boekhouder logisch te schuiven en plannen, verlaag je op strategische wijze je winst, waardoor je in de eerste (vaak moeilijke) jaren van je onderneming minder belasting betaalt.

Kortom: er valt een hoop voordeel te behalen voor startende ondernemers! Maar ook voor ervaren ondernemers is er belastingvoordeel, zoals de investeringsaftrek. Benieuwd welke voordelen voor jou gelden? Tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek leggen wij je graag uit hoe jij het meeste uit jouw onderneming haalt! Neem hier contact met ons op.

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?