Inkomstenbelasting: eitje?

U bent gestart als ondernemer omdat u een verschrikkelijk goed idee had. Of omdat u geen baan had en aan de slag wilde. Of omdat u gewoonweg niet in loondienst wilde werken. Niet omdat de inkomstenbelasting u zo interessant leek. Want wat is dat eigenlijk? Wanneer moet u het betalen? Hoeveel? En waarom? Hieronder duiken we dieper in de wondere wereld van het fenomeen ‘inkomstenbelasting’.

Inkomstenbelasting

Iedereen in Nederland moet inkomstenbelasting betalen. Al zijn de spelregels voor ondernemers wel wat anders dan die voor particulieren. In loondienst weet u immers wat u elk jaar gaat verdienen, maar bij ondernemers staan de jaarlijkse inkomsten niet vast. Het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting is daardoor voor veel ondernemers een stuk ingewikkelder.

Laten we starten met het uiteenzetten van de verschillende bronnen van inkomsten:

  1. Loon uit dienstbetrekking. Dit is het geval wanneer u in dienst bent bij een baas.
  2. Resultaat uit overige werkzaamheden. Dit zijn bijverdiensten.
  3. Winst uit onderneming. Wanneer de Belastingdienst u ziet als ondernemer, valt u meestal in deze categorie.

Wanneer ben ik ondernemer?

Dat brengt ons bij de volgende vraag: wanneer ziet de Belastingdienst u als ondernemer? Dat kunt u uitzoeken met ‘de ondernemerscheck’ van de Belastingdienst. U krijgt tijdens deze online check vragen over continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid. De test geeft tevens goede praktijkvoorbeelden en uitleg.

Ziet de Belastingdienst u als ondernemer? Dan is het belangrijk aangifte te doen voor de inkomstenbelasting.

Hoe werkt dat?

Bent u in loondienst, dan betaalt u belasting over uw salaris. Bent u ondernemer? Dan betaalt u belasting over uw winst. Die belastbare winst berekent u door eerst álle inkomsten van uw bedrijf bij elkaar op te tellen. Van dit totaalbedrag haalt u vervolgens alle bedrijfskosten af (zoals boekhoudkosten, telefoonkosten, kosten voor website en internet). Dan blijft de winst uit uw onderneming over.

Nu komt het belastingvoordeel om de hoek kijken (hiep hoera!). Deze fiscale aftrekposten kunt u van de winst uit uw onderneming aftrekken. Hiervoor moet de Belastingdienst u wel zien als ondernemer en moet u aan het urencriterium voldoen (per kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan uw onderneming besteden). Doet u dat? Dan hebt u recht op aftrekposten als: de zelfstandigenaftrek (7.280 euro), de startersaftrek (2.123 euro), mkb-winstvrijstelling (14% van de winst na de zelfstandigenaftrek) en eventueel de FOR (Fiscale Oudedagsreserve).

Let op: de startersaftrek mag u maximaal 3 jaar toepassen in de eerste 5 jaar van het ondernemerschap.

De mkb-winstvrijstelling geldt voor iedere ondernemer, ook als u niet aan het urencriterium voldoet. De Belastingdienst moet u dan wel als ondernemer zien (zie check hierboven). Haalt u alle aftrekposten waar u recht op hebt van uw winst af? Dan houdt u uw belastbare inkomen over. Daar betaalt u dus belasting over.

Bent u vervolgens klaar?

Nog niet, maar we zijn er bijna! Naast inkomstenbelasting betaalt u namelijk ook nog de ‘inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet’. Werkt u in loondienst, dan wordt deze bijdrage al ingehouden door de werkgever. Als ondernemer moet u deze bijdrage zelf betalen. Wanneer uw belastbare winst is vastgesteld, ontvangt u hiervoor een aparte aanslag. Hoe hoog dat bedrag is wordt bepaald door een vast percentage (in 2017 was dat 5,4%) over een maximumbedrag (53.701 euro in 2017).

Eitje toch?

Wilt u er zeker van zijn dat u de inkomstenbelasting correct indient, dat uw aangifte goed verloopt én dat u optimaal kunt profiteren van alle belastingvoordelen? Dan is het slim om een boekhouder in de arm te nemen. Hij of zij ondersteunt u bij de aangifte of verzorgt het geheel van A tot Z.

Contact opnemen

Benieuwd wat BLP voor u kan betekenen op dit gebied? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Geschreven door Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️ 0497-556493
📩 peter.vromans@blpbv.nl

6 december 2017

Wellicht ook interessant voor u…

Help! Ik kan mijn belastingschuld niet betalen

Help! Ik kan mijn belastingschuld niet betalen

Van 2020 tot en met mei 2022 heeft iedereen in Nederland te maken gehad met coronamaatregelen. Veel ondernemers werden hierdoor belemmerd tot het verrichten van hun activiteiten, waardoor ze in de financiële problemen gekomen zijn. Voor deze ondernemers heeft de Belastingdienst de mogelijkheid gegeven tot bijzonder uitstel van betaling van belastingen. Dit...

Bent u een zzp’er of een schijnzelfstandige zzp’er?

Bent u een zzp’er of een schijnzelfstandige zzp’er?

De Belastingdienst controleert sinds 1 januari 2020 strenger bij opdrachtgevers van zzp’ers om te zien of zij ook daadwerkelijk zzp’er zijn of een “schijnzelfstandige” zzp’er. Als blijkt dat u een schijnzelfstandige zzp’er bent volgens de Belastingdienst, heeft dit gevolgen voor u en uw opdrachtgever. In dit artikel leg ik u uit welke gevolgen dit zijn en...

Het belang van een geldige en juiste modelovereenkomst

Het belang van een geldige en juiste modelovereenkomst

Sinds mei 2016 is de Verklaring arbeidsrelatie vervangen door de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (hierna DBA). Hiermee kunnen opdrachtgevers via een goedgekeurde modelovereenkomst zekerheid krijgen over werken met een opdrachtnemer die buiten loondienst werkzaamheden verricht. In dit artikel beantwoord ik de belangrijkste vragen over deze...

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Kunnen we u ergens bij helpen?
Hey, kan ik u ergens mee helpen?