Je bent gestart als ondernemer omdat je een verschrikkelijk goed idee had. Of omdat je geen baan had en aan de slag wilde. Of omdat je gewoonweg niet in loondienst wilde werken. Niet omdat de inkomstenbelasting je zo interessant leek. Want wat is dat eigenlijk? Wanneer moet je het betalen? Hoeveel? En waarom? Hieronder duiken we dieper in de wondere wereld van het fenomeen ‘inkomstenbelasting’.

Inkomstenbelasting

Iedereen in Nederland moet inkomstenbelasting betalen. Al zijn de spelregels voor ondernemers wel wat anders dan die voor particulieren. In loondienst weet je immers wat je elk jaar gaat verdienen, maar bij ondernemers staan de jaarlijkse inkomsten niet vast. Het doen van aangifte voor de inkomstenbelasting is daardoor voor veel ondernemers een stuk ingewikkelder.

Laten we starten met het uiteenzetten van de verschillende bronnen van inkomsten:

  1. Loon uit dienstbetrekking. Dit is het geval wanneer je in dienst bent bij een baas.
  2. Resultaat uit overige werkzaamheden. Dit zijn bijverdiensten.
  3. Winst uit onderneming. Wanneer de Belastingdienst jou ziet als ondernemer, val je meestal in deze categorie.

Wanneer ben ik ondernemer?

Dat brengt ons bij de volgende vraag: wanneer ziet de Belastingdienst je als ondernemer? Dat kun je uitzoeken met ‘de ondernemerscheck’ van de Belastingdienst. Je krijgt tijdens deze online check vragen over continuïteit, ondernemersrisico, bedrijfsomvang en zelfstandigheid. De test geeft tevens goede praktijkvoorbeelden en uitleg.

Ziet de Belastingdienst je als ondernemer? Dan is het belangrijk aangifte te doen voor de inkomstenbelasting.

Hoe werkt dat?

Ben je in loondienst, dan betaal je belasting over je salaris. Ben je ondernemer? Dan betaal je belasting over je winst. Die belastbare winst bereken je door eerst álle inkomsten van je bedrijf bij elkaar op te tellen. Van dit totaalbedrag haal je vervolgens alle bedrijfskosten af (zoals boekhoudkosten, telefoonkosten, kosten voor website en internet). Dan blijft de winst uit je onderneming over.

Nu komt het belastingvoordeel om de hoek kijken (hiep hoera!). Deze fiscale aftrekposten kun je van de winst uit je onderneming aftrekken. Hiervoor moet de Belastingdienst je wel zien als ondernemer en moet je aan het urencriterium voldoen (per kalenderjaar minimaal 1.225 uren aan je onderneming besteden). Doe je dat? Dan heb je recht op aftrekposten als: de zelfstandigenaftrek (7.280 euro), de startersaftrek (2.123 euro), mkb-winstvrijstelling (14% van de winst na de zelfstandigenaftrek) en eventueel de FOR (Fiscale Oudedagsreserve).

Let op: de startersaftrek mag je maximaal 3 jaar toepassen in de eerst 5 jaar van je ondernemerschap.

De mkb-winstvrijstelling geldt voor iedere ondernemer, ook als je niet aan het urencriterium voldoet. De Belastingdienst moet je dan wel als ondernemer zien (zie check hierboven). Haal je alle aftrekposten waar jij recht op hebt van je winst af? Dan houd je jouw belastbare inkomen over. Daar betaal je dus belasting over.

Ben je vervolgens klaar?

Nog niet, maar we zijn er bijna! Naast inkomstenbelasting betaal je namelijk ook nog de ‘inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet’. Werk je in loondienst, dan wordt deze bijdrage al ingehouden door de werkgever. Als ondernemer moet je deze bijdrage zelf betalen. Wanneer je belastbare winst is vastgesteld, ontvang je hiervoor een aparte aanslag. Hoe hoog dat bedrag is wordt bepaald door een vast percentage (in 2017 was dat 5,4%) over een maximumbedrag (53.701 euro in 2017).

Eitje toch?

Wil jij er zeker van zijn dat je de inkomstenbelasting correct indient, dat je aangifte goed verloopt en dat je optimaal kunt profiteren van alle belastingvoordelen? Dan is het slim om een boekhouder in de arm te nemen. Hij of zij ondersteunt je bij de aangifte of verzorgt het geheel van A tot Z.

Contact opnemen

Benieuwd wat BLP voor jou kan betekenen op dit gebied? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?