Het doel van je onderneming is om winst te maken zodat de schoorsteen kan blijven roken. Over deze winst wil de Belastingdienst haar deel hebben, maar ook jij als ondernemer moet hiervan kunnen leven. Vraag is natuurlijk, hoeveel mag ik maandelijks opnemen om privé van te kunnen leven?

Breng eerst je uitgaven in kaart

Maak eerst eens een lijstje met daarop al je maandelijkse privé-uitgaven. Denk aan huur of hypotheek, wekelijkse boodschappen, kleding, verzekeringen, brandstof voor je auto, enzovoort. Het totaal van dit lijstje is je uitgangspunt.

Laat winst in de zaak zitten

Ga dan na hoeveel winst je denkt te gaan maken over het komende of lopende boekjaar. Overleg met je boekhouder hoeveel je van deze winst apart moet leggen voor de belastingen. Het bedrag wat je overhoud mag in principe besteed worden aan privé-opnamen. Ik schrijf “in principe”, maar beter is het om niet alles wat je aan winst minus belastingen maakt op te laten gaan aan privé-opnamen. Laat nog een deel van je winst in de zaak zitten. Daarmee bouw je een stukje vermogen op in je onderneming. Dat is weer belangrijk als je ooit nog eens een andere woning wil kopen, een hypotheek wilt oversluiten of een grote investering wil doen.

Doe je dit niet? Dit is het gevolg

Stel, je hebt veel winst en denkt, hier kan ik gemakkelijk mee naar de bank voor een financiering. De bank wil natuurlijk van de afgelopen 3 jaar een jaarrekening zien. Natuurlijk zien ze je goede winsten staan, maar ze kijken ook naar je eigen vermogen. Dat is nul of misschien wel negatief. Dat betekent dat je alle gemaakte winsten ook hebt opgenomen als privé-opnamen. Misschien had je wel een doorlopend krediet op je zakelijke bankrekening en heb je ook van dit geld privé-opnames gedaan. Je eigen vermogen is negatief. De omgekeerde wereld dus. Jouw onderneming heeft nu geld tegoed van jou en niet andersom. De bank keurt je financiering af.

Blijf op de hoogte van de cijfers

Vraag tenminste eenmaal per jaar een gesprek aan met je boekhouder of adviseur over hoe je er voor staat. Hij heeft hier een goede kijk op. Als je dit minimaal één keer paar jaar doet, ontvang je waardevolle inzichten waar je veel voordeel aan hebt op de lange termijn. Wil je zo’n gesprek voeren met een specialist van BLP? Neem dan contact met ons op.

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?