Hoe richt ik mijn facturatie optimaal in?

Factureren moet voldoen aan de regels die de belastingdienst stelt. Er zijn een hoop zaken waar u rekening mee dient te houden, om dit volledig en foutloos in te richten. Als u de instructies in dit blog toepast, dan bent u verzekerd van een optimale facturatie.

Deze bedrijfsgegevens zet u op uw factuur

Denk aan het vermelden van uw btw-nummer, KvK-nummer en adresgegevens. Verder is een logische volgorde in de nummering van uw facturen erg belangrijk. Het kan voorkomen dat u een factuur verstuurt waarop de gegevens verkeerd ingevuld zijn of u (per ongeluk) een eerder gestuurde factuur opnieuw stuurt. Verwijder in zo’n geval dan de factuur niet uit uw boekhouding, maar crediteer deze. De Belastingdienst gaat vraagtekens zetten als er gaten zitten in de nummering.

Deze klantgegevens moet uw factuur bevatten

Ook de gegevens van uw klant moeten volledig zijn op uw factuur. Op facturen voor consumenten moet in ieder geval naam, adres en woonplaats staan. Het is niet verplicht op facturen naar andere ondernemers hun btw-nummer te vermelden, tenzij er sprake is van de verleggingsregeling. Hou er ook rekening mee dat het BSN-nummer van zzp’ers in hun btw-nummer staat. BSN-nummers zijn bijzondere persoonsgegevens en kunt u beter niet op uw factuur zetten.

Efficiënt facturen maken met software

Het is handig als u als ondernemer gebruik kunt maken van software waarmee u uw facturen kunt maken. U zit nooit te prutten met de nummering, die is altijd logisch. Verder kunt u in de software de klantgegevens verwerken zodat u de facturen sneller en gemakkelijker via de digitale snelweg kunt versturen. Krijgt u een vervolgopdracht? Dan zitten de klantgegevens al in de software. Dat scheelt kostbare tijd!

De beste frequentie om te factureren

Veel opdrachtgevers in de bouw hanteren een betalingstermijn van tenminste 30 dagen. Dat betekent dat u uw factuur in de meeste gevallen pas na 30 dagen betaald krijgt. Maakt u elke maand een factuur, dan is uw gemiddelde wachttermijn dus 6 weken. Factureer daarom elke week uw gemaakte uren. Op deze manier hoeft u niet zo lang op uw geld te wachten en kunt u dat geld eerder investeren of gebruiken.

Handels- en leveringsvoorwaarden: een valkuil

Regelmatig komt u op facturen van ondernemers het zinnetje: onze handels- en leveringsvoorwaarden zijn van toepassing” tegen. Dat zinnetje heeft op de factuur geen nut meer, want als u een factuur stuurt dan is de opdracht al gedaan. Zorg er dus voor dat de handels- en leveringsvoorwaarden, de zogenaamde kleine lettertjes, van toepassing zijn als u de opdracht aanneemt. Voeg ze bij de offerte of verkooporder toe en vermeld dat ze zijn bijgevoegd.

Aan de slag met factureren

Als u deze belangrijke onderwerpen goed hebt voorbereid is factureren een fluitje van een cent. Wilt u uw facturering zo efficiënt mogelijk inrichten met hulp van een expert? Neem dan contact op met ons voor een adviesgesprek. We leggen u graag uit hoe u gemakkelijk met software uw facturen maakt, en beheert, en voorzien u graag van slimme tips.

Pascal Vromans

Pascal Vromans

Mijn jarenlange ervaring als online marketeer en ondernemer zet ik graag in om andere ondernemers te adviseren op uiteenlopende gebieden en kwalitatieve blogs te schrijven waar u écht wat aan hebt.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  pascal.vromans@blpbv.nl

Geschreven door Pascal Vromans

Mijn jarenlange ervaring als online marketeer en ondernemer zet ik graag in om andere ondernemers te adviseren op uiteenlopende gebieden en kwalitatieve blogs te schrijven waar u écht wat aan heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️ 0497-556493
📩 pascal.vromans@blpbv.nl

28 maart 2019

Wellicht ook interessant voor u…

Help! Ik kan mijn belastingschuld niet betalen

Help! Ik kan mijn belastingschuld niet betalen

Van 2020 tot en met mei 2022 heeft iedereen in Nederland te maken gehad met coronamaatregelen. Veel ondernemers werden hierdoor belemmerd tot het verrichten van hun activiteiten, waardoor ze in de financiële problemen gekomen zijn. Voor deze ondernemers heeft de Belastingdienst de mogelijkheid gegeven tot bijzonder uitstel van betaling van belastingen. Dit...

Bent u een zzp’er of een schijnzelfstandige zzp’er?

Bent u een zzp’er of een schijnzelfstandige zzp’er?

De Belastingdienst controleert sinds 1 januari 2020 strenger bij opdrachtgevers van zzp’ers om te zien of zij ook daadwerkelijk zzp’er zijn of een “schijnzelfstandige” zzp’er. Als blijkt dat u een schijnzelfstandige zzp’er bent volgens de Belastingdienst, heeft dit gevolgen voor u en uw opdrachtgever. In dit artikel leg ik u uit welke gevolgen dit zijn en...

Het belang van een geldige en juiste modelovereenkomst

Het belang van een geldige en juiste modelovereenkomst

Sinds mei 2016 is de Verklaring arbeidsrelatie vervangen door de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (hierna DBA). Hiermee kunnen opdrachtgevers via een goedgekeurde modelovereenkomst zekerheid krijgen over werken met een opdrachtnemer die buiten loondienst werkzaamheden verricht. In dit artikel beantwoord ik de belangrijkste vragen over deze...

1 Reactie

  1. John

    Voor zzp’ers is het raadzaam om eens te kijken naar factoring (facturen financieren). Als de betalingstermijn 30 dagen is, staat er voor anderhalve maand vast in uitstaande vorderingen. Je kunt je opdrachtgever proberen aan te sporen om eerder te betalen (en als dat lukt is dat uiteraard geweldig). In de meeste gevallen zul je echter toch moeten wachten. Misschien is het dan eens raadzaam om te kijken naar factoring voor zzp’ers. Hiermee bespaar je tijd en geld (en koop je zekerheid, want de kredietrisico’s op de factuur worden overgenomen)

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Kunnen we u ergens bij helpen?
Hey, kan ik u ergens mee helpen?