Wat een gedoe hè? Dat coronavirus. Een gigantische impact op onze maatschappij. De economie is tot een tijdelijke halt geroepen, de noodmaatregelen vliegen je om de oren en deze veranderen ook nog eens regelmatig. Als administratiekantoor krijgen we regelmatig de vraag van ondernemers of ze recht hebben op die 4000 euro van de TOGS-regeling. Hier heerst nogal wat onduidelijkheid over. Graag leg ik je uit wat de TOGS inhoudt en voor wie deze is.

Regelingen veranderen regelmatig

Allereerst is het goed om te weten dat de verschillende regelingen regelmatig herzien en bijgesteld worden. Het kan goed zijn dat je vandaag niet in aanmerking komt voor een bepaalde regeling, bv. die 4000 euro van de TOGS, maar morgen wel. Hou het dus voor jezelf goed in de gaten.

De TOGS-regeling

De Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS), de eenmalige 4000 euro regeling, is een vergoeding voor ondernemers in sectoren die het hardst getroffen zijn door de maatregelen van het kabinet rondom COVID-19. Het is een gift, geen lening, dus je bepaalt zelf wat je ermee doet.

Voor wie?

De TOGS-regeling is helaas niet voor iedereen. De hoofdactiviteit van je onderneming moet overeenkomen met één van de SBI-codes die zijn opgenomen in de voorwaarden. De focus ligt op de horeca, evenementen, fitnesscentra, uiterlijke verzorging, etc. Dus de beroepen waar fysiek contact of contact van dichtbij niet weg te denken is. Daarnaast is het belangrijk dat je onderneming is ingeschreven op een vestiging die niet gelijk is aan je thuisadres.

Hoe vraag ik hem aan?

Dit doe je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (rvo.nl). Het aanvraagproces verloopt volledig online. Hiervoor heb je het volgende nodig:

  • DigiD (of eHerkenningsmiddel);
  • KvK-nummer van je onderneming;
  • SBI-code van de hoofdactiviteit van je onderneming;
  • Bankrekeningnummer;
  • Adresgegevens;
  • Contactgegevens.

Na ontvangst van je aanvraag, streeft de RVO ernaar om binnen twee weken een besluit te nemen.

Meer weten over de verschillende regelingen voor ondernemers?

Druk dan op onderstaande button of volg deze link.

Hoe zit het met belasting betalen?

Veel ondernemers, van klein tot groot, vragen zich af hoe het zit met belasting betalen. De volgende regels zijn van toepassing indien je als ondernemer getroffen bent door (de maatregelen of gevolgen van) het coronavirus:

  • De komende drie maanden hoef je nog geen belasting te betalen;
  • Bijzonder uitstel tot betaling van belasting(en) (ib, vpb, btw en loonheffingen) mag je aanvragen zonder directe bewijslast, invordering stopt dan direct;
  • Verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoef je niet te betalen;
  • Voorlopige aanslag inkomsten- of vennootschapsbelasting kan je wijzigen, indien je een lagere winst verwacht door de uitbraak van corona;
  • Voor alle belastingschulden geldt een tijdelijke verlaagde invorderings- en belastingrente van 0,01 procent in plaats van 4 procent.

Volg de ontwikkelingen van het coronavirus

De maatregelen rondom het coronavirus worden continu aangescherpt. BLP administratiekantoor adviseert je dan ook de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. We hebben een aantal websites voor je opgesomd met actuele informatie over het coronavirus en alles wat er bij komt kijken:

Pascal Vromans

Pascal Vromans

Als manusje van alles krijg ik er veel energie van om je op een ruim aantal gebieden van dienst te zijn, naast mijn kernwerkzaamheden om het bedrijf goed draaiende te houden.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  pascal.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?