De auto van de zaak is bij veel personen bekend. Daarentegen is de fiets van de zaak onbekend bij velen. Per 1 januari 2020 is de regeling omtrent de ‘fiets van de zaak’ vereenvoudigd waardoor ook kleine ondernemers en zzp’ers gebruik kunnen maken van de regeling.

Hoe werkt het?

De fiets van de zaak geeft de mogelijkheid om een (elektrische) fiets of een speed-pedelec te gebruiken voor woon-werkverkeer. De werknemer hoeft dan niet zelf een fiets te kopen. De fiets van de zaak mag fiscaal gezien onbeperkt privé worden gebruikt. Denk hierbij aan een fietstocht en boodschappen doen. De kosten voor onderhoud en reparatie worden meestal door de werkgever betaald waardoor dit een voordeel oplevert. Het privé opladen van een elektrische fiets of een speed-pedelec van de zaak kan door de werkgever vergoed worden. De vergoeding valt voor de werkgever onder de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Verandering per 1 januari 2020

Een werkgever die een (elektrische) fiets of een speed-pedelec ter beschikking stelt aan een werknemer kan gebruik maken van een nieuwe regeling. De regeling betreft een bijtelling van 7% per jaar voor het privégebruik van de fiets. Deze regeling lijkt op de regeling voor de auto van de zaak. De bijtelling wordt bij het salaris gesteld waarover de werknemer maandelijks belasting betaalt. Naast de bijtelling kan de werkgever om een maandelijkse eigen bijdrage vragen. De eigen bijdrage gaat dan van de bijtelling af.

Voorbeeld

Een fiets kost € 1.000. De bijtelling is 7% per jaar waardoor jaarlijks € 70 als loon moet worden gezien. Netto kost dit voor de werknemer ongeveer € 30.

Fiets van de werknemer

Wanneer de werknemer voor zakelijke kilometers en/of woon-werkverkeer gebruik maakt van zijn eigen fiets, dan mag de werkgever € 0,19 per kilometer belastingvrij vergoeden. Het maakt dus niet uit hoe de werknemer de zakelijke kilometers maakt. Deze vergoedingen voor de privéfiets worden vergoed binnen de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

Meer informatie?

Fiets van de zaak iets voor jou of wil je hier meer informatie over ontvangen van een specialist? Neem dan gerust contact op met ons.

Arlette Das

Arlette Das

Na afgestudeerd te zijn op Fiscaal Recht & Economie, voorzie ik nu graag ondernemers en particulieren van gedegen advies over diverse belastingzaken.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  arlette.das@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?