Je hebt een geweldige opdracht afgerond, een mooie dienst geleverd of een prachtig product verkocht. Dan is het daarna tijd voor de factuur. Wanneer stuur je die factuur naar je klant? Wat moet er allemaal op staan? En met welke zaken houd je rekening tijdens het factureren?

Yes, je factuur kan de deur uit! Dan wil je natuurlijk dat je dat goed doet. Er zijn enkele zaken die niet op je factuur mogen ontbreken. Denk daarbij aan je btw-nummer. Dit nummer ontvang je van de Belastingdienst zodra je jouw bedrijf ingeschreven hebt bij de KvK. Het geeft aan dat jij een echte ondernemer bent en dus ook belastingplichtig. Het nummer bestaat uit de landcode (NL) een RSIN/fiscaal nummer of je BSN en daarna een B plus twee cijfers (van 01 t/m 99).  Je bent verplicht om je btw-nummer op je factuur te vermelden. Daarnaast is het verplicht om je KvK-nummer op je factuur te zetten. Het is het kenmerk dat jouw bedrijf officieel geregistreerd is.

Verplichte nummers

Staat je btw-nummer en je kvk-nummer op je factuur? Mooi! Dan kun je verder met enkele andere verplichte nummers (letterlijk): je factuurnummer, je factuurdatum en je betalingstermijn. Op iedere factuur zet je een ander factuurnummer. Welke nummering jij hanteert, mag je zelf weten. Natuurlijk is de ene nummering handiger dan de andere. Tip: start ieder jaar opnieuw met het vermelden van het jaar, bijvoorbeeld: 170001. Je tweede factuur heeft dan het nummer 170002 en je derde 170003. Met je factuurdatum geef je aan wanneer jij de factuur verstuurd hebt. Vanaf dat moment gaat ook de betalingstermijn in. Dat is de tijd die een klant heeft om jouw factuur te betalen. De meest gehanteerde betalingstermijn is 14 dagen. Grote bedrijven hanteren soms wat langere betalingstermijnen.

Van adres tot btw

Natuurlijk is het handig als je op je factuur kunt zien van wie de factuur afkomstig is (jouw bedrijf dus) en wie de geadresseerde is. Vermeld je bedrijfsnaam, naam, adres en verdere belangrijke contactgegevens van zowel jouw bedrijf als dat van de opdrachtgever/koper. Daarnaast zet je op de factuur welke dienst of welk product je geleverd hebt, het aantal stuks/uren en de prijs per product/uur. Vermenigvuldig vervolgens het aantal uren/stuks keer je dienst/product en je hebt de totaalprijs exclusief btw. Het btw-tarief dat je hanteert hangt af van het product of de dienst die je levert en is 6% of 21%. Sommige bedrijven zijn vrijgesteld van btw en voor sommige geldt het 0% tarief. Vermeld je btw en het bedrag inclusief btw apart. Vergeet daarnaast niet om je rekeningnummer op je factuur te zetten en vraag of jouw klant het factuurnummer bij de betaling vermeld.

Benieuwd welk tarief voor jouw onderneming geldt? En hoe het zit met dat 0%-tarief? We leggen het je graag uit. Neem contact op met een van onze adviseurs: 0497-556493

Voel je vrij!

Dat waren de verplichte nummers! Natuurlijk ben je verder vrij om je factuur zo in te delen en op te maken als jij wilt. Maak er iets moois van! Een goede factuur is overzichtelijk en sluit aan bij het imago van jouw bedrijf. Kleur, vormgeving en tekst kun je geheel naar wens aanpassen. Wat dacht je bijvoorbeeld van een (persoonlijk) bedankje voor de opdracht? Wel is het belangrijk dat je factuur overzichtelijk is, zodat hij zijn doel blijft dienen en je klanten op tijd betalen.

Pascal Vromans

Pascal Vromans

Als manusje van alles krijg ik er veel energie van om je op een ruim aantal gebieden van dienst te zijn, naast mijn kernwerkzaamheden om het bedrijf goed draaiende te houden.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  pascal.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?