De vakantietijd staat weer voor de deur. De komende periode gaan we weer meer caravans op de wegen zien en trekken er een hoop mensen naar vakantieoorden in binnen- en buitenland. Je hebt het hele jaar gespaard en gaat straks eindelijk een paar weken genieten van die welverdiende vakantie. Je huis in Bergeijk, Luyksgestel, Riethoven of Westerhoven komt hierdoor voor een paar weekjes volledig leeg te staan.

Verhuur je eigen huis tijdens je vakantie

Heb je er weleens over nagedacht om (een deel van) je huis te verhuren via Airbnb als je zelf op vakantie bent? Zo verdien je direct een deel van je vakantie terug en kunnen toeristen jouw woning als uitvalsbasis gebruiken voor de periode dat jij aan het genieten bent in je eigen vakantiebestemming.

Airbnb regelt zelf de belasting in sommige landen, maar doet dit nog niet in Nederland. Hou dus wel rekening met de fiscale spelregels! De Belastingdienst vraagt inmiddels al wel de verhuurinformatie op bij Airbnb.

Wanneer je je huis voor tijdelijke verhuur gebruikt ziet de Belastingdienst dit als inkomen uit eigen woning, de zogenaamde box 1. Van de verhuuropbrengsten tel je 70 procent op bij je inkomen. De kosten die je maakt zijn aftrekbaar. Denk hierbij aan gas, water, licht, internet en schoonmaakkosten.

Tevens kan het zijn dat je toeristenbelasting moet afdragen, dit is afhankelijk van de regels per gemeente. Amsterdam heeft bijvoorbeeld een regeling dat dit automatisch gaat, waarbij Airbnb de toeristenbelasting afdraagt.

Ga je veelvuldig je huis via Airbnb verhuren? Dan ga je te maken krijgen met omzetbelasting. Hou hier dus rekening mee!

Laat je goed informeren

Klinkt dit als muziek in je oren en wil je graag zo goed mogelijk aan de slag hiermee? Win dan ter voorbereiding belastingadvies in door met een adviseur van BLP rond de tafel te gaan. Kom erachter wat er allemaal komt kijken als je je eigen woning wil gaan verhuren en ga zelfverzekerd te werk.

Arlette Das

Arlette Das

Na afgestudeerd te zijn op Fiscaal Recht & Economie, voorzie ik nu graag ondernemers en particulieren van gedegen advies over diverse belastingzaken.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  arlette.das@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?