Ondernemen kan erg spannend zijn: verdien je genoeg geld? Haal je genoeg opdrachten binnen? Kun je de rekeningen deze maand betalen? En is het leven als ondernemer zo leuk als je gedacht had? Niet veel mensen durven de sprong in het diepe te wagen. Een mooie (tussen)optie is ondernemen naast je vaste baan. De voordelen van een vast contract én de voordelen van het ondernemerschap. Of klinkt dat te mooi om waar te zijn?  

Heb jij de ambitie om een webshop te beginnen of enkele freelance opdrachten te doen naast je vaste baan? Dan is een combi van loondienst en ondernemerschap ideaal. Je kunt je bedrijf rustig opbouwen en geniet daarnaast van een stabiel inkomen bij je baas (inclusief doorbetaalde vrije dagen, verzekering bij ziekte, werkloosheid en pensioenopbouw).  

Concurrentiebeding?

Maar het levert ook onrust en stress op: je bent niet altijd bereikbaar voor klanten en komt soms in de knoop te zitten met werk, eigen bedrijf en vrije tijd. Ook is de vraag hoe je baas denkt over jouw eigen onderneming. Doe je totaal iets anders? Dan is er waarschijnlijk geen probleem. Doe je hetzelfde werk? Dan kan dat in minder goede aarde vallen bij je werkgever. Ook kunnen er afspraken in je contract staan over mogelijke concurrentie. Geef daarom altijd aan waar je mee bezig bent en betrek je baas bij je plan. Dan komen jullie er samen vast uit.  

Maak een plan!

Wil je weten of ondernemen naast je vaste baan een goed idee is? Maak dan een ondernemingsplan. Wat wil je gaan doen? Hoe ziet je onderneming eruit? Hoe veel uur wil je gaan werken? Vergeet daarbij niet om het financiële plaatje te schetsen. Wat is je uurtarief? Wat zijn je kosten? Hoeveel schat je per jaar te verdienen? Hoe ga je jouw administratie voeren? Ben je ondernemer voor de Belastingdienst? Dat laatste is van belang omdat je dan ook btw-aangifte moet doen en inkomstenbelasting moet betalen.

Profiteer van belastingvoordeel

Werk je jaarlijks meer dan 1225 uur voor je eigen onderneming (dat is zo’n 24 uur per week), dan heb je recht op zelfstandigenaftrek. Die staat dit jaar (2017) vastgesteld op een bedrag van €7280. Dat bedrag mag je van je winst aftrekken. Ook heb je de eerste drie jaar recht op een startersaftrek van €2123. Wanneer je minder dan €1883 aan btw moet betalen, dan kun je gebruik maken van de ‘KOR’ (kleineondernemersregeling). In dat geval hoef je waarschijnlijk geen btw te betalen. Kun je wel wat advies gebruiken bij het maken van je plan? Wij helpen je graag!  

Bezint eer gij…

Een onderneming naast je werk klinkt door al het bovenstaande misschien ideaal. Maar vergeet niet dat je parttime kunt ondernemen, maar dat je geen parttime ondernemer bent. Je administratie behoort net zo volledig te zijn als die van een fulltime ondernemer. Gelukkig zijn er allerlei tips, tools en (online) programma’s die jou helpen met je boekhouding. Zo houd jij genoeg tijd over om te werken én te ondernemen.

Ook voor jezelf beginnen?

BLP adviseert en begeleidt starters met dit proces. Wij helpen jou graag met het opzetten van jouw eigen onderneming. Interesse? Laat het ons gerust weten.

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?