Het klinkt zo mooi: ‘je eigen tijd indelen’ of ‘de vrijheid van een ondernemer’. Zelf je eigen werkuren en je werktijden bepalen. Maar dat heeft natuurlijk ook een keerzijde. Bij veel ondernemers is (zeker in het begin) de balans tussen werk en privé zoek. Hoe zorg je dat ondernemen leuk én behapbaar blijft?  

Uit onderzoek van promovenda Anne Annink blijkt dat zelfstandig ondernemers meer spanning ervaren in de verhouding tussen gezin en werk dan mensen in loondienst. Al zijn er wel verschillen op te merken tussen diverse type zelfstandigen. Ondernemers die zich vooral focussen op klantgerichtheid hebben vaak een slechtere werk-privébalans. Ze rennen van hot naar her, willen altijd voldoen aan de (soms onrealistisch) hoge eisen en wensen van de klant en willen hem of haar hoe dan ook altijd tevredenstellen. Annink merkt ook op dat mensen die noodgedwongen een eigen bedrijf zijn begonnen (bijvoorbeeld omdat zij werkeloos geworden zijn en/of geen baan kunnen vinden) ontevredener zijn met hun balans tussen werk en privé. Dit in tegenstelling tot mensen die een eigen onderneming starten omdat ze kansen op de markt zien. Tot slot blijkt uit het onderzoek van Annink dat landen waarin man en vrouw (meer) gelijkheid nastreven de balans tussen werk en privé minder goed is. Ondernemen, geld verdienen, kinderen opvoeden en sociale contacten op peil houden kost veel energie en stress. Kortom: ondernemen levert soms de nodige druk op.

Hoe breng jij als ondernemer werk en privé weer in balans? En hoe verminder je stress?

Volg onderstaande stappen op voor meer balans.

1. Bepaal jouw favoriete werktijd

Is dit ’s morgensvroeg? Of werk je juist het beste in de avond? Stem daar je werkzaamheden op af. Zorg dat je rustig en geconcentreerd aan je taken kunt werken. Beperk je afleiding en leg bijvoorbeeld je telefoon tijdelijk in een andere ruimte.

2. Zorg dat je goed verzekerd bent

Terug kunnen vallen op een uitkering of verzekering zorgt voor minder financiële druk.

3. Zeg eens ‘nee’

Als ondernemer wil je het liefst op elke opdracht volmondig ja zeggen. Maar durf ook eens nee te zeggen. Tegen die veeleisende klant bijvoorbeeld. Of tegen die enorme opdracht waar je éigenlijk geen tijd voor hebt. Dit is lastig, maar het geeft je uiteindelijk ook een hoop lucht. Er komen vanzelf opdrachten voor in de plaats die minder energie en tijd kosten en je uiteindelijk dus meer opleveren.

4. Zoek de ‘uitknop’

Als ondernemer ben je veel en vaak aan het werk. Je staat als het ware altijd ‘aan’. Constant heb je prikkels om je heen en je mist bepaalde momenten om op te laden. Je raakt verslaafd aan drukte. Rustig een avond op de bank zitten terwijl je nog veel werk hebt liggen? Dat gaat niet! Toch is het belangrijk rustmomenten in te bouwen in je agenda. Blokkeer twee avonden (of middagen, net wat jij prettig vindt) waarin je dingen gaat doen die jou energie geven. Dat kan een film kijken zijn, maar ook een uurtje hardlopen, een taart bakken, met je kinderen naar het park of met vrienden naar de kroeg. Zet je bedrijfsmodus even helemaal uit.

5. Geef zaken waar je zelf niet goed in bent uit handen

Laat dit over aan professionals. Denk hierbij aan bedrijfscommunicatie (website, nieuwsbrief, social media etc.) of aan administratie (boekhouding, kwartaalaangifte, inkomstenbelasting). Het geld dat je investeert in deze uitbesteding verdien je snel terug door de overgebleven tijd in je zaak te steken. Of je gebruikt de overgebleven tijd als quality-time met je omgeving.

Nog meer tips?

Wij helpen je graag om op een goede, maar ook gezonde manier te ondernemen. Neem gerust eens contact met ons op hierover!

Pascal Vromans

Pascal Vromans

Als manusje van alles krijg ik er veel energie van om je op een ruim aantal gebieden van dienst te zijn, naast mijn kernwerkzaamheden om het bedrijf goed draaiende te houden.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  pascal.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?