Wil jij ook starten als zzp’er? Begin dan met het schrijven van een goed ondernemingsplan. En schrijf deze voor jezelf, niet voor de bank! Met een ondernemingsplan kun je namelijk je (on)mogelijkheden in kaart brengen, ook wanneer je geen financiering nodig hebt. We hebben hieronder vier tips voor je op rij gezet voor het schrijven van een gedegen ondernemingsplan.

Maak een analyse van de markt

Een bank wil graag weten of je weet waar je mee bezig bent. Doe daarom goed marktonderzoek, voordat je begint met ondernemen. Een aantal vragen die je jezelf kunt stellen:

  • In welke markt ga ik opereren?
  • Wie is mijn doelgroep?
  • Is er wel vraag naar mijn product of dienst?
  • Wie zijn mijn concurrenten?
  • Waarin onderscheid ik mezelf?

Voorspel de omzet, niet de kosten

Veel startende ondernemers weten de kosten eenvoudig in kaart te brengen, door diverse offertes aan te vragen en prijslijsten op te zoeken. Maar het is veel belangrijker om te focussen op de omzet. Uiteindelijk zullen de kosten immers betaald moeten worden, investeringen terugverdiend worden, belasting, aflossingen en rente betaald moeten worden uit de omzet én dan moet er nog voldoende ruimte zijn om je salaris te betalen en winst te maken.

Zorg voor voldoende onderbouwing

Zomaar dingen roepen werkt niet; onderbouw waarom jij denkt dat je een investering snel gaat terugverdienen, waarom je bepaalde kostenposten zo hebt ingedeeld en hoe je jouw omzet op korte termijn berekend hebt. Pas dan is een ondernemingsplan echt van waarde.

Wees eerlijk en realistisch

Tot slot: blijf altijd eerlijk en realistisch, maak de dingen niet mooier dan ze zijn. Onderschat bijvoorbeeld de kosten niet: een beginnende ondernemer maakt niet altijd direct winst. Een bank snapt dat en zal al snel ontdekken hoe het echt zit. Ook is het van belang om bij het maken van een SWOT-analyse (sterkte- en zwakte-analyse) ook daadwerkelijk zwaktes te benoemen, en niet alleen sterktes.

Schakel een specialist in

Ben je geen natuurtalent in boekhouden? Geef dan aan dat je een specialist inschakelt om je hier bij te helpen. Bijvoorbeeld BLP administratiekantoor. Wij zijn hét ervaren administratiebureau voor de vakman. Neem contact met ons op voor het maken van een afspraak.

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?