Dat zien we later wel weer

Denken aan uw pensioen. Het is voor velen een zorg van later. Een kwestie van ‘dat zien we dan wel weer’. En eerlijk is eerlijk: het pensioenklimaat in Nederland is niet top. Voor zzp’ers is een pensioen niet zo vanzelfsprekend als voor een werknemer. Een ondernemer dénkt wel aan later, maar de stap naar een pensioenfonds met een lijfrente is vaak te groot. Nu veel geld betalen zonder dat u weet wat u er later voor terugkrijgt. Wie weet is uw gespaarde bedrag wel helemaal verdampt! Voor deze en andere ondernemers is er de FOR: een fiscale aftrekpost in de inkomstenbelasting. De FOR laat u op een handige manier sparen voor uw oude dag.

Ziet u uzelf al zitten op een strandbedje? Een spannend boek, lekker drankje en een heerlijk zonnetje? Tja, dromen over uw pensioen is vaak leuker dan ervoor sparen. Daarom wil de Belastingdienst ondernemers tegemoetkomen. Dat maakt het niet leuker, maar wel makkelijker, zoals ze zelf zouden zeggen. In zakelijke termen is de FOR ‘een fiscale aftrekpost in de inkomstenbelasting die wordt gereserveerd als een stuk Eigen Vermogen op de persoonlijke balans.’ Maar wat betekent dat?

Don’t FORget

De FOR zorgt ervoor dat u op een gunstige manier kunt sparen voor uw oude dag. Elk jaar zet u een bepaald bedrag opzij en over dat bedrag hoeft u voorlopig geen belasting te betalen. U krijgt dus uitstel van betaling én hoeft dat jaar minder inkomstenbelasting te betalen. Dit geld kunt u vervolgens op een (zakelijke) spaarrekening zetten of u kunt het beleggen. Over uw spaarrekening krijgt u een rente en ook geld dat u belegt kán meer worden.

De regels

Per kalenderjaar mag u 9,8% van uw winst als oudedagsreserve wegzetten. Het maximumbedrag per jaar is 8.946 euro. Hierdoor kunt u de winst uit uw onderneming verlagen en betaalt u minder inkomstenbelasting. Handig, als u bijvoorbeeld veel winst maakt dat jaar. Het bedrag dat u voor uw oudedagvoorziening reserveert zet u bij uw eigen vermogen op de balans onder de noemer ‘voorziening FOR’.

Belangrijk

Zoals eerder gemeld stelt u het betalen van belasting uit. Na het bereiken van uw pensioenleeftijd wordt uw gespaarde bedrag bij uw overige inkomen opgeteld. Vervolgens betaalt u over dat bedrag inkomstenbelasting. Waarschijnlijk is uw inkomen op dat moment lager dan het inkomen dat u nu vergaart en daardoor betaalt u minder belasting over uw geld.

Goed om te weten

  • Stopt u vóór uw pensioenleeftijd met uw onderneming, dan betaalt u de inkomstenbelasting alsnog.  Wees hier dus op voorbereid.
  • Wilt u ongestoord van uw pensioen genieten? Zorg dan dat u geld apart zet om de belasting over uw oudedagvoorziening kunt betalen.
  • Heeft u meerdere bedrijven? Dan kut u maar via één bedrijf gebruik maken van de FOR.

Wilt u meer tips of meer weten over de FOR en andere oudedagvoorzieningen voor ondernemers? Neem dan contact met ons op. We vertellen u graag meer!

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Geschreven door Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️ 0497-556493
📩 peter.vromans@blpbv.nl

30 mei 2017

Wellicht ook interessant voor u…

Help! Ik kan mijn belastingschuld niet betalen

Help! Ik kan mijn belastingschuld niet betalen

Van 2020 tot en met mei 2022 heeft iedereen in Nederland te maken gehad met coronamaatregelen. Veel ondernemers werden hierdoor belemmerd tot het verrichten van hun activiteiten, waardoor ze in de financiële problemen gekomen zijn. Voor deze ondernemers heeft de Belastingdienst de mogelijkheid gegeven tot bijzonder uitstel van betaling van belastingen. Dit...

Bent u een zzp’er of een schijnzelfstandige zzp’er?

Bent u een zzp’er of een schijnzelfstandige zzp’er?

De Belastingdienst controleert sinds 1 januari 2020 strenger bij opdrachtgevers van zzp’ers om te zien of zij ook daadwerkelijk zzp’er zijn of een “schijnzelfstandige” zzp’er. Als blijkt dat u een schijnzelfstandige zzp’er bent volgens de Belastingdienst, heeft dit gevolgen voor u en uw opdrachtgever. In dit artikel leg ik u uit welke gevolgen dit zijn en...

Het belang van een geldige en juiste modelovereenkomst

Het belang van een geldige en juiste modelovereenkomst

Sinds mei 2016 is de Verklaring arbeidsrelatie vervangen door de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (hierna DBA). Hiermee kunnen opdrachtgevers via een goedgekeurde modelovereenkomst zekerheid krijgen over werken met een opdrachtnemer die buiten loondienst werkzaamheden verricht. In dit artikel beantwoord ik de belangrijkste vragen over deze...

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Open chat
1
Kunnen we u ergens bij helpen?
Hey, kan ik u ergens mee helpen?