Denken aan je pensioen. Het is voor velen een zorg van later. Een kwestie van ‘dat zien we dan wel weer’. En eerlijk is eerlijk: het pensioenklimaat in Nederland is niet top. Voor zzp’ers is een pensioen niet zo vanzelfsprekend als voor een werknemer. Een ondernemer dénkt wel aan later, maar de stap naar een pensioenfonds met een lijfrente is vaak te groot. Nu veel geld betalen zonder dat je weet wat je er later voor terugkrijgt. Wie weet is je gespaarde bedrag wel helemaal verdampt! Voor deze en andere ondernemers is er de FOR: een fiscale aftrekpost in de inkomstenbelasting. De FOR laat je op een handige manier sparen voor je oude dag.

Zie jij jezelf al zitten op een strandbedje? Een spannend boek, lekker drankje en een heerlijk zonnetje? Tja, dromen over je pensioen is vaak leuker dan ervoor sparen. Daarom wil de Belastingdienst ondernemers tegemoetkomen. Dat maakt het niet leuker, maar wel makkelijker, zoals ze zelf zouden zeggen. In zakelijke termen is de FOR ‘een fiscale aftrekpost in de inkomstenbelasting die wordt gereserveerd als een stuk Eigen Vermogen op de persoonlijke balans.’ Maar wat betekent dat?

Don’t FORget

De FOR zorgt ervoor dat je op een gunstige manier kunt sparen voor je oude dag. Elk jaar zet je een bepaald bedrag opzij en over dat bedrag hoef je voorlopig geen belasting te betalen. Je krijgt dus uitstel van betaling én hoeft dat jaar minder inkomstenbelasting te betalen. Dit geld kun je vervolgens op een (zakelijke) spaarrekening zetten of je kunt het beleggen. Over je spaarrekening krijg je een rente en ook geld dat je belegt kán meer worden.

De regels

Per kalenderjaar mag je 9,8% van je winst als oudedagsreserve wegzetten. Het maximumbedrag per jaar is 8.946 euro. Hierdoor kun je de winst uit je onderneming verlagen en betaal je minder inkomstenbelasting. Handig, als je bijvoorbeeld veel winst maakt dat jaar. Het bedrag dat je voor je oudedagvoorziening reserveert zet je bij je eigen vermogen op de balans onder de noemer ‘voorziening FOR’.

Belangrijk

Zoals eerder gemeld stel je het betalen van belasting uit. Na het bereiken van je pensioenleeftijd wordt je gespaarde bedrag bij je overige inkomen opgeteld. Vervolgens betaal je over dat bedrag inkomstenbelasting. Waarschijnlijk is je inkomen op dat moment lager dan het inkomen dat je nu vergaart en daardoor betaal je minder belasting over je geld.

Goed om te weten

  • Stop je vóór je pensioenleeftijd met je onderneming, dan betaal je de inkomstenbelasting alsnog.  Wees hier dus op voorbereid.
  • Wil je ongestoord van je pensioen genieten? Zorg dan dat je geld apart zet om de belasting over je oudedagvoorziening kunt betalen.
  • Heb je meerdere bedrijven? Dan kun je toch maar via één bedrijf gebruik maken van de FOR.

Wil je meer tips of meer weten over de FOR en andere oudedagvoorzieningen voor ondernemers? Neem dan contact met ons op. We vertellen je graag meer!

Peter Vromans

Peter Vromans

Al meer dan dertig jaar help ik met veel passie ondernemers in alle soorten en maten met hun boekhouding, belastingen en met alles wat met ondernemen te maken heeft.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  peter.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?