De gevolgen van het coronavirus (COVID-19) zijn goed voelbaar voor ondernemers zowel groot en klein. De RIVM heeft maatregelen genomen die iedereen moet opvolgen. Voor veel ondernemers roept dit vragen op: wat heeft dit als gevolg voor mij als ondernemer? Heb ik recht op een speciale regeling? Hoe betaal ik mijn levensonderhoud zonder inkomsten uit mijn zaak? En hoe zit het met belasting betalen? BLP administratiekantoor geeft je graag antwoord op deze vragen.

Welke maatregelen zijn er genomen door het RIVM?

Heel (ondernemend) Nederland is stilgelegd. Personeel moet zoveel mogelijk vanuit huis werken van het RIVM en menselijk contact moet zoveel mogelijk gemeden worden om een verdere, snellere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Voor veel ondernemers betekent dit dat de deuren op slot gaan en alle afspraken en opdrachten opgeschort zijn of zijn komen te vervallen.

Voor wie zijn deze maatregelen voelbaar?

Voor iedereen die met mensen werkt, zijn de corona-maatregelen voelbaar. Grote winkelketens zijn noodgedwongen om de deuren te sluiten, reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen hebben alle reizen en vluchten moeten cancelen en horecagelegenheden, zoals restaurants en hotels, zijn minimaal tot 6 april gesloten. Ook kleinere ondernemers, zoals kappers, personal trainers en andere ondernemers waar menselijk contact benodigd is, hebben hun agenda leeg moeten maken door het verspreidende virus. Kortom, het coronavirus is voor het grootste deel van ondernemend Nederland een bottleneck.

Wat heeft dit als gevolg voor jou als ondernemer?

De kans is groot dat je dit blog aan het lezen bent terwijl je thuis zit. De opdrachten die je had liggen zijn of door jou of door de opdrachtgever opgeschort tot nader order of misschien zelfs helemaal afgezegd. Dit betekent dat jij als ondernemer geen of minder omzet draait. Daarnaast worden openstaande facturen naar waarschijnlijkheid niet of (veel) later pas betaald. Momenteel is het nog niet te zeggen tot wanneer deze ‘lockdown’ duurt en de overheid stelt de maatregelen regelmatig bij. Dit geeft jou als ondernemer erg veel onzekerheid.

Heb ik recht op een speciale regeling?

Naar aanleiding van deze ‘coronacrisis’ hebben de ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) tientallen miljarden vrijgemaakt om bedrijven en werknemers in Nederland te helpen in deze moeilijke tijd. Als ondernemer kun je hier mogelijk beroep op doen.

Ik ben zzp’er en heb geen inkomsten meer. Wat nu?

Er is een speciale, tijdelijke regeling voor zzp’ers, waarmee je over een periode van drie maanden een aanvulling krijgt op je levensonderhoud. Deze regeling vult je inkomen aan tot het sociaal minimum en hoef je achteraf niet terug te betalen. Twee grote voordelen van deze regeling zijn dat je geen beroep hoeft te doen op je spaargeld en het niet uitmaakt of je eventuele partner wel of niet een inkomen heeft. De vermogens- en partnertoets die normaal geldt, komt nu te vervallen. Deze regeling geldt met terugwerkende krijgt, vanaf 1 maart 2020.

Hoe vraag ik deze regeling aan als zzp’er?

Bij de gemeente. Momenteel wordt deze procedure voor inkomensondersteuning versneld opgezet. De overheid drukt zzp’ers op het hart niet meteen naar de gemeente te gaan, maar nadere berichtgeving af te wachten, omdat er tijd nodig is om het op te zetten.

Ik heb een bedrijf met personeel. Wat nu?

Heb je de deuren van je bedrijf moeten sluiten en personeel in dienst die thuis moeten blijven vanwege de coronamaatregelen? Dan heb je in ieder geval recht op de regeling voor werktijdverkorting. Deze heeft een andere naam gekregen, namelijk Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. In deze nieuwe regeling neemt de overheid tot maximaal 90 procent van het salaris van je personeel over.

Wanneer heb ik recht op het NOW?

Wanneer je als bedrijf sinds 1 maart minimaal 20 procent omzetverlies hebt geleden heb je recht op het NOW. De voorwaarden zijn dat je de lonen doorbetaalt en dat er niemand ontslagen wordt.

Hoe vraag ik het NOW aan voor mijn bedrijf?

Uitkeringsinstantie UWV heeft opdracht gekregen om een website of loket op te zetten waar je de aanvraag voor het NOW kunt indienen.

Moet ik het NOW aanvragen als ik al een aanvraag voor werktijdverkorting heb aangevraagd?

Nee. Alle aanvragen op de oude regeling worden automatisch overgeheveld naar de nieuwe NOW-regeling. De oude regeling is ook per direct stopgezet.

Ik ben hard getroffen door het coronavirus. Wat nu?

Voor ondernemers die direct hard getroffen worden door de coronamaatregelen, denk aan ondernemers in de horeca, cultuursector, evenementen- en reisbranche, maar ook door problemen van de 1,5 meter afstandseis, zoals kappers, schoonheidssalons, etc., kan er beroep gedaan worden op de TOGS-regeling, een noodvoorziening van eenmalig 4000 euro.

Wanneer heb ik recht op de noodvoorziening?

Er volgt nog een lijst met sectoren die ontwikkeld wordt door het kabinet. In ieder geval als je ondernemer bent in één van de volgende sectoren:

  • Horeca;
  • Cultuursector;
  • Evenementen;
  • Reisbranche;
  • 1,5 meter afstandseis, zoals kappers, schoonheidssalons, etc.

Hoe vraag ik de noodvoorziening aan voor mijn bedrijf?

De TOGS-regeling vraag je aan via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Wil je direct naar de pagina? Volg dan deze link.

Hoe zit het met belasting betalen?

Veel ondernemers, van klein tot groot, vragen zich af hoe het zit met belasting betalen. De volgende regels zijn van toepassing indien je als ondernemer getroffen bent door (de maatregelen of gevolgen van) het coronavirus:

  • De komende drie maanden hoef je nog geen belasting te betalen;
  • Bijzonder uitstel tot betaling van belasting(en) (ib, vpb, btw en loonheffingen) mag je aanvragen zonder directe bewijslast, invordering stopt dan direct;
  • Verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoef je niet te betalen;
  • Voorlopige aanslag inkomsten- of vennootschapsbelasting kan je wijzigen, indien je een lagere winst verwacht door de uitbraak van corona;
  • Voor alle belastingschulden geldt een tijdelijke verlaagde invorderings- en belastingrente van 0,01 procent in plaats van 4 procent.

Volg de ontwikkelingen van het coronavirus

De maatregelen rondom het coronavirus worden continu aangescherpt. BLP administratiekantoor adviseert je dan ook de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. We hebben een aantal websites voor je opgesomd met actuele informatie over het coronavirus en alles wat er bij komt kijken:

Bronnen

Pascal Vromans

Pascal Vromans

Als manusje van alles krijg ik er veel energie van om je op een ruim aantal gebieden van dienst te zijn, naast mijn kernwerkzaamheden om het bedrijf goed draaiende te houden.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  pascal.vromans@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?