u De gevolgen van het coronavirus (COVID-19) zijn goed voelbaar voor ondernemers zowel groot en klein. De RIVM heeft maatregelen genomen die iedereen moet opvolgen. Voor veel ondernemers roept dit vragen op: wat heeft dit als gevolg voor mij als ondernemer? Heb ik recht op een speciale regeling? Hoe betaal ik mijn levensonderhoud zonder inkomsten uit mijn zaak? En hoe zit het met belasting betalen? BLP administratiekantoor geeft u graag antwoord op deze vragen.
Welke maatregelen zijn er genomen door het RIVM?
Heel (ondernemend) Nederland is stilgelegd. Personeel moet zoveel mogelijk vanuit huis werken van het RIVM en menselijk contact moet zoveel mogelijk gemeden worden om een verdere, snellere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Voor veel ondernemers betekent dit dat de deuren op slot gaan en alle afspraken en opdrachten opgeschort zijn of zijn komen te vervallen.
Voor wie zijn deze maatregelen voelbaar?
Voor iedereen die met mensen werkt, zijn de corona-maatregelen voelbaar. Grote winkelketens zijn noodgedwongen om de deuren te sluiten, reisbureaus en luchtvaartmaatschappijen hebben alle reizen en vluchten moeten cancelen en horecagelegenheden, zoals restaurants en hotels, zijn minimaal tot 6 april gesloten. Ook kleinere ondernemers, zoals kappers, personal trainers en andere ondernemers waar menselijk contact benodigd is, hebben hun agenda leeg moeten maken door het verspreidende virus. Kortom, het coronavirus is voor het grootste deel van ondernemend Nederland een bottleneck.
Wat heeft dit als gevolg voor u als ondernemer?
De kans is groot dat u dit blog aan het lezen bent terwijl u thuis zit. De opdrachten die u had liggen zijn of door u of door de opdrachtgever opgeschort tot nader order of misschien zelfs helemaal afgezegd. Dit betekent dat jij als ondernemer geen of minder omzet draait. Daarnaast worden openstaande facturen naar waarschijnlijkheid niet of (veel) later pas betaald. Momenteel is het nog niet te zeggen tot wanneer deze ‘lockdown’ duurt en de overheid stelt de maatregelen regelmatig bij. Dit geeft u als ondernemer erg veel onzekerheid.

Heb ik recht op een speciale regeling?
Naar aanleiding van deze ‘coronacrisis’ hebben de ministers Hoekstra (Financiën), Wiebes (Economische Zaken) en Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) tientallen miljarden vrijgemaakt om bedrijven en werknemers in Nederland te helpen in deze moeilijke tijd. Als ondernemer kunt u hier mogelijk beroep op doen.
Ik ben zzp’er en heb geen inkomsten meer. Wat nu?
Er is een speciale, tijdelijke regeling voor zzp’ers, waarmee u over een periode van drie maanden een aanvulling krijgt op uw levensonderhoud. Deze regeling vult uw inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft u achteraf niet terug te betalen. Twee grote voordelen van deze regeling zijn dat u geen beroep hoeft te doen op uw spaargeld en het niet uitmaakt of uw eventuele partner wel of niet een inkomen heeft. De vermogens- en partnertoets die normaal geldt, komt nu te vervallen. Deze regeling geldt met terugwerkende krijgt, vanaf 1 maart 2020.
Hoe vraag ik deze regeling aan als zzp’er?
Bij de gemeente. Momenteel wordt deze procedure voor inkomensondersteuning versneld opgezet. De overheid drukt zzp’ers op het hart niet meteen naar de gemeente te gaan, maar nadere berichtgeving af te wachten, omdat er tijd nodig is om het op te zetten.
Ik heb een bedrijf met personeel. Wat nu?
Hebt u de deuren van uw bedrijf moeten sluiten en personeel in dienst die thuis moeten blijven vanwege de coronamaatregelen? Dan hebt u in ieder geval recht op de regeling voor werktijdverkorting. Deze heeft een andere naam gekregen, namelijk Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid. In deze nieuwe regeling neemt de overheid tot maximaal 90 procent van het salaris van uw personeel over.
Wanneer heb ik recht op het NOW?
Wanneer u als bedrijf sinds 1 maart minimaal 20 procent omzetverlies hebt geleden hebt u recht op het NOW. De voorwaarden zijn dat u de lonen doorbetaalt en dat er niemand ontslagen wordt.
Hoe vraag ik het NOW aan voor mijn bedrijf?
Uitkeringsinstantie UWV heeft opdracht gekregen om een website of loket op te zetten waar u de aanvraag voor het NOW kunt indienen.
Moet ik het NOW aanvragen als ik al een aanvraag voor werktijdverkorting heb aangevraagd?
Nee. Alle aanvragen op de oude regeling worden automatisch overgeheveld naar de nieuwe NOW-regeling. De oude regeling is ook per direct stopgezet.
Ik ben hard getroffen door het coronavirus. Wat nu?
Voor ondernemers die direct hard getroffen worden door de coronamaatregelen, denk aan ondernemers in de horeca, cultuursector, evenementen- en reisbranche, maar ook door problemen van de 1,5 meter afstandseis, zoals kappers, schoonheidssalons, etc., kan er beroep gedaan worden op de TOGS-regeling, een noodvoorziening van eenmalig 4000 euro.
Wanneer heb ik recht op de noodvoorziening?
Er volgt nog een lijst met sectoren die ontwikkeld wordt door het kabinet. In ieder geval als u ondernemer bent in één van de volgende sectoren:
- Horeca;
- Cultuursector;
- Evenementen;
- Reisbranche;
- 1,5 meter afstandseis, zoals kappers, schoonheidssalons, etc.
Hoe vraag ik de noodvoorziening aan voor mijn bedrijf?
De TOGS-regeling vraagt u aan via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Wilt u direct naar de pagina? Volg dan deze link.

Hoe zit het met belasting betalen?
Veel ondernemers, van klein tot groot, vragen zich af hoe het zit met belasting betalen. De volgende regels zijn van toepassing indien u als ondernemer getroffen bent door (de maatregelen of gevolgen van) het coronavirus:
- De komende drie maanden hoeft u nog geen belasting te betalen;
- Bijzonder uitstel tot betaling van belasting(en) (ib, vpb, btw en loonheffingen) mag u aanvragen zonder directe bewijslast, invordering stopt dan direct;
- Verzuimboetes voor het niet op tijd betalen, hoeft u niet te betalen;
- Voorlopige aanslag inkomsten- of vennootschapsbelasting kunt u wijzigen, indien u een lagere winst verwacht door de uitbraak van corona;
- Voor alle belastingschulden geldt een tijdelijke verlaagde invorderings- en belastingrente van 0,01 procent in plaats van 4 procent.
Volg de ontwikkelingen van het coronavirus
De maatregelen rondom het coronavirus worden continu aangescherpt. BLP administratiekantoor adviseert u dan ook de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten te houden. We hebben een aantal websites voor u opgesomd met actuele informatie over het coronavirus en alles wat er bij komt kijken:
Bronnen

Pascal Vromans
Mijn jarenlange ervaring als online marketeer en ondernemer zet ik graag in om andere ondernemers te adviseren op uiteenlopende gebieden en kwalitatieve blogs te schrijven waar u écht wat aan hebt.
Binnenkort kopje koffie of thee doen?
0 reacties