Zonnepanelen 2022 en 2023

Het kabinet is voornemens per 1 januari 2023 een nultarief in te voeren op de aankoop en plaatsing van zonnepanelen. De aanleiding van de wijziging is de overeenstemming die de landen uit de Europese raad in december 2021 hebben bereikt. Hier is besloten om lidstaten de mogelijkheid te geven om zonnepanelen onder het nultarief te laten vallen. Nederland is hier groot voorstander van en nu is er besloten dit ook per 1 januari 2023 in te voeren.

Btw terugvragen op zonnepanelen in 2022

In 2022 is het zo dat je de btw in eerste instantie betaalt aan de verkopende partij en dat je jezelf vervolgens aanmeldt als ondernemer voor de btw (als je dat nog niet bent). Je krijgt dan een btw-nummer waarop je de betaalde btw kan terugvragen. Voor deze aanmelding heeft de Belastingdienst een speciaal formulier ontwikkeld, zodat je in het jaar na plaatsing van de zonnepanelen meteen aan de kleineondernemingsregeling, hierna KOR, mag deelnemen.

De kleineondernemersregeling (KOR) bij zonnepanelen

Aan de KOR mag je meedoen als jouw Nederlandse onderneming niet meer dan € 20.000 aan omzet heeft in een kalenderjaar.

Wanneer je alleen ondernemer bent voor zonnepanelen

Wanneer je enkel ondernemer bent voor het terugvragen van btw op zonnepanelen kun je altijd gebruik maken van de KOR. Je bent dan alleen in het jaar van de plaatsing btw-plichtig.

Wanneer je nu al ondernemer bent

Als je nu al ondernemer bent voor de omzetbelasting, is het minder gemakkelijk. Aangezien je, na het terugvragen van de betaalde btw, ook aangifte moet doen over de inkomsten die je ontvangt uit de opgewekte energie van zonnepanelen. In deze situatie is het vaak geen optie om aan de KOR deel te nemen, omdat de jaarlijks behaalde omzet te hoog is. Meestal is het dan niet voordelig om de btw op zonnepanelen terug te vragen. De gehele teruggevraagde btw wordt namelijk over de jaren heen weer afgedragen.

Meer weten over de KOR?

Wil je meer te weten komen over de nieuwe KOR (vanaf 1 januari 2020)? Bekijk dan onderstaande bronnen:

Voor particulieren: lees dit artikel uit 2019.
Voor ondernemers: bekijk onderstaande video.

Btw terugvragen op zonnepanelen vanaf 2023

Door het vervallen van het hoge btw-tarief (21%) en de invoering van het nultarief per 1 januari 2023, is het niet meer nodig om je als ondernemer aan te melden om de btw terug te vragen op zonnepanelen. Simpelweg omdat je dan geen btw hoeft te betalen. Om deze reden wordt het voor veel huishoudens aantrekkelijker en gemakkelijker om in zonnepanelen te investeren.

Wanneer is het nultarief van toepassing op zonnepanelen?

Het nultarief is van toepassing bij onderstaande situaties, namelijk bij de…

  • … levering van zonnepanelen bestemd om te worden geïnstalleerd op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen;
  • … installatie van zonnepanelen op of in de onmiddellijke nabijheid van woningen.

Aandachtspunten met betrekking tot het nultarief op zonnepanelen

Er zijn enkele aandachtspunten waarmee je rekening moet houden tijdens de beslissingsperiode om te investeren in zonnepanelen.

  • Andere vergelijkbare producten, zoals dakbedekking en zonneramen, vallen niet onder het nultarief. Geïntegreerde zonnepanelen blijven belast met 21% btw. Zonnepanelen die in een inlegbak in het dak van de woning worden gelegd vallen wel onder het nultarief;
  • Het nultarief is enkel van toepassing op zonnepanelen die worden geïnstalleerd op een permanent-bewoonde-woning, schuur, garage of andere bij-de-woning-behorende plaatsingen. Het installeren van zonnepanelen op een bedrijfspand of vakantiewoning is uitgesloten van het nultarief;
  • Als particulier hoef je geen btw meer terug te vragen over de zonnepanelen, maar ben je in beginsel wél btw-plichtig voor de teruglevering van energie. Je hoeft je niet aan te melden als btw-plichtige indien je onder de registratiedrempel voor zeer kleine ondernemers blijft (€ 1.800 aan omzet per kalenderjaar).
  • Als ondernemer mag je omzet niet hoger zijn dan de omzetgrens van de KOR (€20.000 per kalenderjaar). Anders ben je nog steeds btw verschuldigd over de teruggeleverde energie.

Wil je meer weten? Plan een fiscaal adviesgesprek!

Ben je van plan om te investeren in zonnepanelen en zou je hier ondersteuning bij willen of hier meer informatie over wensen? Neem dan gerust contact met me op. Ik help je graag verder van A tot Z in dit proces. Plan dus gerust een adviesgesprek in.

Arlette Das

Arlette Das

Na afgestudeerd te zijn op Fiscaal Recht & Economie, voorzie ik nu graag ondernemers en particulieren van gedegen advies over diverse belastingzaken.

Binnenkort kopje koffie of thee doen?

☎️  0497-556493
📩  arlette.das@blpbv.nl

Open chat
1
Kunnen we je ergens bij helpen?
Hey, kan ik je ergens mee helpen?